Kapusuz: Milletin İradesinde Yeni Bir anayasa Arzusu Var Tbmm

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, milletin iradesinde sivil ve yeni bir anayasa arzususun, net ortaya çıktığını belirterek, 'Zihin, ruh, yazılım, kural, fikir olarak çağdaş, sivil bir anayasanın, Türkiye için zaruret olduğu bir gerçektir.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, milletin iradesinde sivil ve yeni bir anayasa arzususun, net ortaya çıktığını belirterek, 'Zihin, ruh, yazılım, kural, fikir olarak çağdaş, sivil bir anayasanın, Türkiye için zaruret olduğu bir gerçektir. İnanıyoruz ki bu doğrultuda elbirliği yapılacak, ülkenin yararına bu adımlar atılacaktır' dedi.
Kapusuz, TBMM'de gazetecilere, referandum sonuçlarını değerlendirdi.
Referandumdan, ülke ve millet için hayırlı olmasını temenni ettikleri bir sonucun çıktığını ifade eden Kapusuz, milletin, demokrasinin kazandığını dile getirdi.
Kapusuz, bundan sonra parlamento, siyaset ve iktidarın üzerinde büyük sorumluluğun, yükün bulunduğunu kaydederek, milletin verdiği görevleri, milletin arzusu istikametinde elbirliğiyle yapmaları gerektiğini söyledi.
Parlamento açıldıktan sonra, yapılan değişiklikler doğrultusunda uyum yasalarının çıkacağına dikkati çeken Kapusuz, 'Bu uyum yasalarıyla ilgili olarak çalışmalarımızı hızlı şekilde yasalaştırmak durumundayız' dedi. 
Milletin iradesinde, nihai sonuç olarak sivil ve yeni bir anayasa arzusunun olduğunu, bunun net ortaya çıktığını belirten Kapusuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Bu arzuyu tahakkuk ettirmek için yol haritasını belirleyip, zemini ve altyapıyı ona göre oluşturarak, herkesin katkısı, katılımıyla yeni bir anayasa hazırlığı yapıp, iktidar-muhalefet ayrımı yapmaksızın, bütün siyasi partilerimizin, sivil toplum örgütlerinin, kanaat önderlerinin, ülkenin birikimini, tecrübesini taşıyacak bütün kesimlerin katkılarıyla bunu gerçekleştirmeliyiz. 
Milletimizin bu kararı tarihi bir karar olmuştur. Darbelerin izlerinin, artık anayasadan ayıklanması yeterli değil, zihin, ruh, yazılım, kural, fikir olarak da çağdaş, sivil bir anayasanın artık Türkiye için bir zaruret haline aldığı bir gerçektir. İnanıyoruz ki bu doğrultuda elbirliği yapılacak, birlikte çalışılacak, bu ülkenin yararına bu adımlar atılacaktır.'

-'KARAMSARLIK KİMSEYE BİR ŞEY KAZANDIRMAZ'-

Kapusuz, MHP'nin, 'değişikliklerle yarı başkanlık, başkanlık sistemine gidiş olacağına' yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine, bazı değerlendirmeleri zamanlama olarak çok yersiz bulduğunu söyledi.
 'Herkes bu iradeye saygı duysun' derken, sonra bu iradenin getirdiği sonucu 'karanlığa adım' olarak nitelendirmenin tutarsızlık olacağını kaydeden Kapusuz, geleceğe umutla bakmaları, iyi şeyler düşünmeleri, yapmaları gerektiğini vurguladı. Karamsarlık, itham ve yanlış değerlendirmelerin kimseye bir şey kazandırmayacağını dile getiren Kapusuz, 'Milletin verdiği karara razıysanız bu tip değerlendirmeler yapmamalısınız' görüşünü dile getirdi.
Kapusuz, 'Başkanlık sistemi olursa Türkiye batar, biter demek çok yanlış olduğu gibi yarı başkanlık olursa şunlar olur, bunlar olur, olmamalı gibi her fikir kendi içinde saygındır. Ama başarıyla bunu uygulayan ülke örnekleri söz konusudur. Bizim ülkemize, şartlarımıza en uygun olan neyse, birlikte karar verme konusunda Sayın Başbakanımız tartışılsın demiştir. Konuşmaktan, tartışmaktan, anlaşmaktan uzak durmak anlamsızlıktır' dedi.
13.09.2010 11:49:03