Sadece 66 lira ödeyecek

İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi, bir ayda 25 bin dakika konuştuğu "Her yöne sınırsız'' tarifeli telefon hattına...

İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi, bir ayda 25 bin dakika konuştuğu "Her yöne sınırsız'' tarifeli telefon hattına 7 bin 500 TL'lik fatura gelen ve hattı kapatılan tüketicinin sadece tarife tutarı olan 66.70 TL ödemesini kararlaştırdı. İstanbul 1. Tüketici Mahkemesine dilekçe veren Oktay Karaaslan, 20 Şubat 2009'da bir GSM şirketinden aldığı "Her yöne sınırsız'' tarifeli hattına, 23 Nisan-22 Mayıs tarih aralığına ait 10 Haziran 2009 son ödeme tarihli 7 bin 576 TL borç bildirisi geldiğini belirtti. GSM şirketinin bu tarifesinin 66.70 TL olduğunun altını çizen Karaaslan, şirketin kendisine 10 bin dakikadan sonraki bölümün faturaya yansıtıldığını söylediğini kaydetti. Şirketin "konuşmada sınır olmadığı'' şeklinde reklam yaptığını hatırlatan Karaaslan, "Faturamda tarifemin adı 'her yöne sınırsız' yazıyor'' diyerek, 66.70 TL'den fazla olan faturanın iptaline karar verilmesini talep etti. GSM şirketinin avukatı Nejat Aday ise Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 12. maddesi gereği telefon operatörlerine tarife ve şartlarda değişiklik yapabilme yetkisi tanındığını hatırlattı ve davanın reddini istedi. Ancak mahkeme tarifede üst sınır olmadığı gerekçesiyle 7 bin 576 TL'lik faturanın 66.70 TL'den fazla kısmının iptaline karar verdi.

Günde 13.8 saat konuşmuş
Dava açan tüketici ayda 25 bin dakika yani günde ortalama 833 dakika yani 13.8 saat konuşmuş oluyor. Bu konuşma süresi bir tüketici için inanılmaz rakam. Firmalar 5 veya 10 bin saat ile sınırladıkları adil kullanım sınırında tüketicinin adil kullanım sınırını geçtiğini ifade ediyor. Hatta operatörler kötü niyetli kullanıcıların SIM kartları şiketlerin GSM santrali olarak kullanılan terminallerde (FCT) kullanıldığını iddia ediyor. Hiç konum değiştirmeden ve çok uzun ve sürekli konuşmanın sadece FCT santrallerde yapılabileceğini iddia eden GSM şirketleri tüketiciyi adil kullanım sınırı içinde kalmaya zorluyor.

Sınırsız reklama sınır gelir mi?
Avea'nın "Her yöne sınırsız 55" tarifesiyle başlayan rekabet kısa sürede adil kullanım sınırı ile durdurulurken mahkeme kararıyla sınır ortadan kalktı. Benzer durum internet için de geçerli olabilir. Yani tarifeler sınırlanırken reklama sınır gelebilir. Reklam için tüketicinin yanıltıldığına hükmeden mahkemeler firmalara limitsiz darbe vurabilir.