CHP'li başkan konuştu, gençler gece yarısı referandum afişlerini yırttı

Eskişehir'de dün CHP İl Başkanı Erman Gölet'in AK Partinin referandumla ilgili bilbordlara astırdığı afişlerle suç işlediğini belirten açıklamalarının

Eskişehir'de dün CHP İl Başkanı Erman Gölet'in AK Partinin referandumla ilgili bilbordlara astırdığı afişlerle suç işlediğini belirten açıklamalarının yerel gazetelerde yer almasının ardından ilginç gelişmeler yaşandı. CHP'li 7 genç, AK Parti tarafından bilboardlara astırılan referandumla ilgili afişleri gece yarısı yırtarak zarar verdi. Olayın duyulması üzerine kısa sürede olay yerine gelen AK Partililer ile CHP'liler arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine olay yerine çağrılan polis duruma el koyarak referandum afişlerini yırtan 7 CHP'li genci gözaltına aldı. Arkadaşlarına destek olmak için Emniyet önüne gelen bir grup CHP'li ise "Faşizme karşı omuz omuza" yazılı pankart açıp, slogan attı. AK Partililerin davacı olması üzerine emniyetteki ifadeleri tamamlanan 7 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

CHP'de kısa süre önce il başkanlığına seçilen Erman Gölet, dün kentteki bazı yerel gazetelere yaptığı açıklamada, AK Parti'nin referandumla ilgili bilbordlara astırdığı afişlerle suç işlediğini ve bu bu nedenle söz konusu afişlerin biran önce toplanması gerektiğini belirten açıklamalarda bulundu. CHP'li Gölet'in bu açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden kentte afiş yırtma tartışması çıktı. Alınan bilgiye göre, dün gece yarısı meydana gelen olayda, Vişnelik Mahallesi Atatürk Bulvarı yakınlarında AK Parti tarafından asılan 8 adet afiş, CHP Gençlik Kolları üyesi 7 genç tarafından, yırtılarak yerinden söküldü.

Bu esnada söz konusu bölgeden geçen AK Parti Eskişehir Milletvekili Nedim Öztürk ve AK Parti İl Başkanı Salih Koca, afişlerin bir grup tarafından yırtıldığını fark etti. Bunun üzerine bilboardların yanına gelen Öztürk ve Koca, şahıslara "Afişleri neden yırtıyorsunuz." diye sordu.

Kendilerini CHP'li gençler olarak tanıtan ve referandumla ilgili afiş yasağının olduğunu ileri süren gençlerle Öztürk ve Koca arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine olay yerine 500 metre uzaklıktaki AK Parti binasındaki diğer partililer ile polis çağrıldı. CHP ile AK Partililer arasındaki tartışma polisin olay yerine gelmesiyle son buldu.

Polis, afişlere yırtarak zarar veren 7 CHP'li genci gözaltına alarak Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

Olayın yayılması üzerine TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nedim Öztürk, AK Parti İl Başkanı Salih Koca ile CHP Eskişehir Milletvekili Murat Sönmez ve CHP İl Başkanı Erman Gölet, polis merkezine geldi. Grup, yaklaşık iki saat polis merkezinde konuyla ilgili bir değerlendirme görüşmesi yaptı. Ardından kol kola polis merkezi dışına çıkan AK Partili ve CHP'liler, burada birer açıklama yaptı.

AK Parti'li Mercan, bu konuyla ilgili mahkemelerin ve seçim kurullarının alacağı kararları uygulayacaklarını söyledi.

''Bundan sonra bu konuda bir tartışma olmayacaktır." diyen Mercan, "Yarın seçim kurulları afişlerin bilboardlara asılmasıyla ilgili karar verdiğinde hep beraber neyin ne olduğunu göreceğiz.'' dedi.

AK Parti'li Öztürk de her işte bir orta yolun bulunduğunu ifade ederek, ''Hiçbir zaman kanunlardan kimse uzaklaşamaz.'' ifadesini kullandı.

CHP Milletvekili Murat Sönmez ise referandum çalışmalarının sürdürüldüğü sırada CHP'li gençler ile AK Parti'li bir grup arasında küçük bir gerginliğin yaşandığını kaydetti.

Olayın hiçbir zaman Eskişehir'in sükunetini bozacak bir olay olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Sönmez, ''Bundan sonra daha hoşgörü ve medeni koşullar içinde, kimseyi kırmadan, dökmeden çalışmalarımız devam edecektir. Bunun için AK Parti milletvekillerine, il başkanına ve kendi örgütüme gösterdikleri hoşgörüden dolayı teşekkür ediyorum.'' açıklamasını yaptı.

AK PARTİLİLER CHP'Lİ GENÇLERDEN ŞİKAYETÇİ OLDU

AK Partililerin davacı olması nedeniyle 7 CHP'li genç hakkında yasal işlem başlatıldı. 298 Sayılı Seçim Yasası'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle Semih Özkan, Hasan Sayın, Abdullah Akın, Nuri Karabacak, Veysel Karani Kızanlı, Ali Rıza Yılmaz, Atacan Bayrı'nın ifadeleri alındı. Haklarında tutanak tutulan CHP'liler, cumhuriyet savcısının talimatıyla serbest bırakıldı. Savcının CHP'li gençler hakkında, Seçim Yasası'na muhalefet etikleri gerekçesiyle dava açacağı belirtildi.

Bu arada, arkadaşlarına destek olmak amacıyla polis merkezin önüne gelen bir grup CHP'li, "Faşizme karşı omuz omuza yazılı" büyük bir pankart açarak slogan attı. Pankart polisin devreye girmesiyle kaldırıldı.

Öte yandan, AK Parti il yönetiminin olayla ilgili CHP yönetiminden özür beklediği öğrenildi. AK Partililerin CHP'den özür gelmemesi halinde konuyla ilgili cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacakları kaydedildi.