'Beceri 2010' Projesi Adana'da Da Uygulanacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen ve "Beceri'10" olarak adlandırılan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi Adana'da da uygulanacak

'Beceri 2010' Projesi Adana'da Da Uygulanacak
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen ve "Beceri'10" olarak adlandırılan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi Adana'da da uygulanacak. Adana Sanayi Odası da, uygulama için pilot 19 ilden biri olan Adana'daki proje çalışmalarında aktif görev üstlenecek.
Adana Sanayi Odası (ADOSA), tarafından konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Projenin, "Nitelikleri yetersiz olan ya da teknolojik değişimler sonucu nitelikleri manasını yitiren işsizlerimiz için iş bulma, nitelikli insan kaynağı bulamadığı için verimsiz çalışan şirketlerimiz için rekabet gücü kazanma umudu" olarak nitelendiriliyor
ADOSA, bu konuda sürecin işleyişini ise şöyle açıkladı:
"Bölgesel ve sektörel mesleki eğitim ihtiyaçları Odaların aktif katılımıyla TOBB-ETÜ tarafından belirlenecek. İhtiyaç analizi pilot olarak seçilen 19 ilde uygulanacak. 19 ilde ve ilgili TOBB Sektör Meclislerinde anket çalışmaları ve odak grup toplantıları gerçekleştirilecek. Bu çalışma ile şirket talepleri konusunda bir ihtiyaç listesi belirlenecek.
Eğitim altyapısının geliştirilmesi çalışmaları MEB ve İŞKUR koordinasyonunda sağlanacak. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi olarak belirlenen 81 ilde faaliyet gösteren 111 Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin teknolojik gelişime uygun mesleki eğitim verilebilmesi için gerekli donanım tedarik edilecek. Bu okullardaki eğiticilerin bilgi ve becerilerini hizmet içi eğitim yoluyla güncellenmesi sağlanacak. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları'nca (İİMEK) gerekli kursların açılması için karar alınacak. Kurs içerikleri ihtiyaç analizine dayalı olarak belirlenecek. Sadece ihtiyaç analizinde belirlenen alanlarda ve taleple orantılı olarak kursların açılması sağlanacak. İlgili Oda ve İŞKUR'un koordinasyonunda kurslara katılmaya hak kazanan kursiyerler belirlenecek. Kurslar başlamadan önce işyerleri ile kursiyerler arasında eşleştirme yapılarak işyerlerinin önceliklerine göre kursiyer seçimi yapılacak. Ön eşleştirme için ortak kullanıma açık bir bilgi portalı kurulacak"
Projede, kursların, teorik ve pratik eğitimden oluşan iki aşamalı olarak başlatılacağını belirtilerek, "Teorik ve temel uygulama eğitimleri, daha önceden belirlenen ve modernize edilen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezlerinde gerçekleştirilecek. Pratik eğitimler ise eşleştirme yapılan özel sektör kuruluşlarında gerçekleştirilecek. Teorik eğitim süresince kursiyerlere İŞKUR tarafından günlük 15 TL olmak üzere aylık 360 TL ödeme yapılması, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşın sigorta prim giderlerinin yine İŞKUR tarafından ödenmesi sağlanacak" denildi.
Yılda 9 bin 858 kursta 197 bin 160 işsiz eğitilebileceği ve eğitilen tüm işsizlerin Oda üyesi işyerlerinde staj göreceği, başarılı kursiyerlerin yüzde 90'ının istihdam edileceği vurgulanan ve beş yıl sürecek projede her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikler kazandırılacağı, böylece beş yılda 1 milyon kişinin beceri kazanması ve iş bulmasının önü açılacağı bildirildi.
Proje sonucunca, istihdamla birlikte rekabet gücünü artırma imkanı sağlanacak. Kurumlar arası iletişim ve birlikte çalışma geleneği iye ortak sorunlara, ortak çözümler yaratma kültürü oluşturulacak. Ulusal politikaların, yereli de katarak tasarlama deneyimi kazandırılacak.