Babacan'dan 'Dünya Ekonomisi Yoğun Bakımda, Dikkat Edin' Uyarısı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Yoğun bakım odasından henüz dünya ekonomisi çıkmış değil

Babacan'dan 'Dünya Ekonomisi Yoğun Bakımda, Dikkat Edin' Uyarısı
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Yoğun bakım odasından henüz dünya ekonomisi çıkmış değil. Yoğun bakım odasından, normal hasta odasına alınmış değil. Bunun farkında olmamız gerekiyor. Artık 'kriz geride kaldı, dünya ekonomisi düzeldi' şu anda bunu diyemiyoruz" dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)'da Malatya İş Dünyası Platformu üyesi meslek gruplarının temsilcileri ile işadamlarının bulunduğu toplantıya katıldı. Toplantıya Vali Ulvi Saran, AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ve Öznur Çalık ile Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da katıldı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptığı konuşmada, dünyada ekonomik krizin henüz geçmediği uyarısında bulunarak, "Olağanüstü tedbirler halen devam ediyor. Tekrar eskiye, normale dönmüş değil. Bir bakıma yoğun bakım odasına alınmış ama yoğun bakım odasında ilaçlarla, hortumlarla, bağlanan serumlarla, durumu çok kötüden biraz daha iyiye toparlanan bir dünya ekonomisi var. Yoğun bakım odasından henüz dünya ekonomisi çıkmış değil. Yoğun bakım odasından, normal hasta odasına alınmış değil.
Bunun farkında olmamız gerekiyor. Artık 'kriz geride kaldı, dünya ekonomisi düzeldi' şu anda bunu diyemiyoruz" dedi.
Babacan şu şekilde konuştu: "Üretici güven endeksleri, tüketici güven endeksleri, Türkiye'de artık bu rakamlar kriz öncesi döneme dönmüş durumda. Kriz öncesinde o endeksler hangi rakamları gösteriyorsa, bugün o endeksler kriz öncesine dönmüştür. O endeksler kamuoyu yoklamaları ile yapılıyor. Her ay 8 bin kişiye soruluyor. Normal kamuoyu araştırmaları bin 500, 2 bin kişi ile yapılıyor. 3 bin, 5 bin olunca çok geniş bir araştırma sayılıyor. Sağlam araştırmalar. Halkımızın güveni şu anda 2008 yılının
başlarına dönmüştür. Üretici güven endeksi, son 4 yılın en yüksek rakamlarına ulaştı."
Babacan, Gelir Vergisi tahsilatının düşük oranda kaldığını belirterek, kazanandan vergi alınamayınca tüketirken alındığını ve bununda yanlış olduğunu söyledi.
Babacan, bütçe çağının önümüzdeki yılda, ondan sonraki yılda devam edeceğini ifade etti.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, işsizliğin önemli bir sorun olduğunu belirterek, mutlaka buna çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Bankaların kara listeyi hükümetin yaptığı uygulamaya karşın halen uyguladığını ve kredi vermede sıkıntılar yaşandığını da aktaran Erkoç, akaryakıttan alınan vergilerin düşürülmesini talep ettiklerini ifade etti. Teşvik paketlerinin yeniden revize edilmesini istediklerini belirten Erkoç, meslek liselerine önem verilmesini talep ettiklerini ifade etti.