Bakan Yıldız: Türkiye'nin büyüme hızını karşılayacak enerji yatırımını yapmada kararlıyız

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin büyüme hızını karşılayacak enerji yatırımını yapmada kararlı olduklarını söyledi.

Bakan Yı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin büyüme hızını karşılayacak enerji yatırımını yapmada kararlı olduklarını söyledi.

Bakan Yıldız, Akenerji tarafından Trabzon'un Araklı ilçesinde yaptırılan Akocak Hidroelektrik Santralinin (HES) açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bütün enerji kaynaklarının hepsini de değerlenmek zorunda olduğunu vurguladı. Birini tercih ediyor olmalarının diğerlerinden vazgeçtikleri anlamına gelmediğini anlatan Yıldız, "Yenilenebilir kaynaklarının yanı sıra ithalat kaynaklarında da yararlanmalıyız. Bütün enerji kaynaklarımızı değerlendirmek zorundayız. Çünkü birinden vazgeçtiğimizde ülkenin enerji tüketimini karşılayamayız." dedi.

Bir önceki yılın rakamlarına göre Türkiye'nin yıllık enerji büyüme hızının yüzde 13.5 olduğunu belirten Yıldız, bu büyüme hızına paralel enerji üretimini de gerçekleştirmek gerektiğinin altını çizdi. Nükleer enerjiye karşı olanların kapılarına gelip, 'nükleer yapma da ne yaparsan yap' dediklerini ifade eden Bakan Yıldız, "Karadeniz bölgesinde de 123 tane gerçekleştirmek istediğimiz proje var. Burada gelen bazı kişiler de 'sudan yapma da neden yaparsan yap' itirazında bulunuyor. Ben o sivil toplum kuruluşu temsilcilerine sesleniyorum, eğer ne yapacağımıza siz karar verecekseniz, bu sorumluluğu üzerinize alıyorsanız önce kendi aranızda bir araya gelip birbirinizi ikna edin." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin büyüme hızını karşılayacak enerji yatırımını yapmakta kararlı olduklarına dikkat çeken Yıldız, şöyle devam etti: "Devletin görevi tüm vatandaşa kesintisiz enerji verecek yatırımları yapmaktır. Su ve türevleri, toprak ve türevleri, ateş türevleri hangisi varsa hepsinden faydalanmalıyız." Deniz Baykal'ın "HES düşmanlığına kendinizi kaptırmayın" açıklamalarını hatırlatan Bakan Yıldız, "Bu açıklamalarından dolayı Deniz Baykal'a da çok teşekkür ediyorum. Bu konuda muhalif düşünen diğer arkadaşlara da tavsiyelerde bulunacağını umuyorum." dedi.

Bakan Yıldız, açılışı yapılan HES'in Türkiye'nin enerji politikaları ile örtüşen önemli bir yatırım olduğunu da sözlerine ekledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'da, doğası ve doğal kaynakları ile zengin olan Karadeniz'de enerji ile çevrenin birbirinin alternatifi olmadığını belirtti. Köktaş, her ikisi de bir birinin tamamlayıcısı olduğunu ifade etti. Kömür, HES, nükleer, jeotermal ve rüzgar gibi enerji üretim yöntemlerine toptan karşı olmadığını belirten Köktaş, "Bazı kesimlerin bu üretim yöntemlerinin hepsine toptan karşı olduklarını görüyoruz. Bu karşı çıkışlara baktığımızda enerji üretim ihtiyacımızı nereden karşılayacağımızı da sormamız gerekiyor" dedi.

Akkök Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi Raif Ali Dinçkök ise, Türkiye'nin enerji ihtiyacına güvenilir ve uzun süreli katkı sağlama misyonu ile yatırım yaptıklarını söyledi. Dinçkök, 124 milyon dolara mal olan Akoçak HES'de yılda 250 milyon KW saat enerji üretileceği bilgisini verdi Santralin 765 metrelik düşüş yüksekliği ile Türkiye'de düşüş yüksekliği en yüksek olan 3'üncü santral olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız ve diğer davetliler tarafından tesisi açılış kurdelesi kesildi. Ardından Bakan yıldız ve heyet, tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı. Akacok HES'in açılışına Bakan Yıldız'ın yanı sıra Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Milletvekilleri Asım Aykan ve Cevdet Erdöl, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve diğer davetliler katıldı.