Türk doktorlar, selin vurduğu Pakistan'a gidiyor
Pakistan'ın kuzeybatı bölgelerinde bin 500'den fazla kişini ölümüne neden olan sel felaketi nedeniyle en az 3 milyon insan da evlerini terk etmek zoru
Yeryüzü Doktorları Pakistan temsilcisi Abdulwahab Marwat'ın yaptığı ilk belirlemelere göre kuru gıda, ilaç ve sağlık hizmeti ile içilebilir temiz su öncelikli ihtiyaçlar olarak bildiriliyor. Bölgede sağlık hizmetlerinin sağlanması için şu an Pakistan hükümetiyle koordinasyon içerisinde BM'ye bağlı kuruluşlar ile Kızılay ve Kızılhaç Federasyonları çalışıyor. Fakat milyonlarca insan için ne kadar süreceği bilinmeyen bir acil durumda yeterli sağlık çalışanı ve özellikle de ilaç kaynağı olmadığı öncelikli tespitler arasında yer alıyor.
Yeryüzü Doktorları afetten etkilenen bölgeye gönderdiği ihtiyaç tespit ekiplerinin verdiği güncel bilgilere dayanarak Nowshera bölgesinde bir sağlık çadırı ve gezici kliniklerle sel mağdurlarına sağlık hizmeti verecek. Bu kliniklerde birinci basamak sağlık hizmetleri verilecek, salgın hastalıklara karşı aşılamalar yapılacak, gerekli ilaçlar tedarik edilecek ve sevk ihtiyacı olan hastalar en yakın hastanelere taşınacak. Kliniklerde hizmet vermek üzere Türkiye'den gönüllü doktorlar ve sağlık çalışanları da bölgeye gönderilecek.
Yeryüzü Doktorları bundan önce de Pakistan'da birçok insani ve tıbbi yardım faaliyetinde bulunmuştu. En son geçtiğimiz yıl haziran ayında Swat Vadisi'nde yaşanan mülteci krizi üzerine, mülteci kamplarında mobil klinikleriyle sağlık hizmeti veren Yeryüzü Doktorları, 2005 yılında Keşmir'de yaşanan depremin ardından da bölgede acil sağlık hizmeti vermişti. Acil yardımların yanında Pakistan sağlık altyapısının gelişimi için kalkınma yardımlarında da bulunan Yeryüzü Doktorları, 2006 yılında Muzafferabad yakınlarındaki Komikot şehrinde bir sağlık ocağı kurmuş ve 2010 yılı içerisinde ise, sel felaketinin yaşandığı Khyber Pakhtoonkhwa eyaletinde bulunan Balakot şehrinde bir çocuk hastanesinin inşaatına başlamıştı.