Kadınlar, adım adım istihdama koşuyor

Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (DOSTDER)'nin kadınların iş dünyasında istihdamlarının desteklenmesi amacıyla 3 yıl önce Avrupa Birli

Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (DOSTDER)'nin kadınların iş dünyasında istihdamlarının desteklenmesi amacıyla 3 yıl önce Avrupa Birliği hibe kredileri fonuyla başlattığı 'Adım Adım İstihdam' projesi sürüyor. Proje, kadınlara yönelik mobilya satış danışmanlık eğitimini kapsıyor. Samsun'da birçok şirket ve sivil toplum örgütü tarafından desteklenen ve yürütülen projeyle eğitimli kadınların sayısının artırılarak istihdam edilmesi hedefleniyor.

Samsun'un Canik ilçesinde yaşayan kadınları kapsayan Adım Adım İstihdam projesinin özel hedef grubunda özellikle bakım sorumlulukları nedeniyle işsiz kalmış, daha önce tarım sektöründe çalışmış, iş gücüne dahil olmayan Canik ilçesinde ikamet eden ve İŞKUR'da kaydı bulunan en az lise mezunu 18 – 35 yaş arası 50 kadın yer alıyor. Düzenlenen kurslarda mobilya satış danışmanlık eğitimi alan 20 kadın, mobilya mağazalarında satış danışmanı olarak çalışmaya başlayacak. 30 kadın kursiyerin ise istihdamları konusunda planlamalar devam ediyor. Böylelikle kursu tamamlayan 50 kadının kısa vadede yüzde 40'ı, orta vadede ise yüzde 100'ünün istihdamı öngörülüyor.

Proje hakkında bilgi veren DOSTDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Proje Sorumlusu Mustafa Büyükkiraz, kadınların ailelerinin ve çocuklarının eğitim sonucunda meslek sahibi olmaları ve para kazanabilmeleri sonucu kazançlı çıkacaklarını söyledi. Bölgedeki mobilya sektöründe iş hacminin genişlemesinden dolayı çalışma ortamları oluşturulduğunu ifade eden Büyükkiraz, 'Projemizle kadınları yerel işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan bütün alanlarda eğitmek, böylelikle yetişmiş insan potansiyelini destekleyerek verimliliği artırmak ve işverenlerle iş arayanlar arasındaki diyalogu sağlayarak kadınların bölgedeki istihdamını artırmayı, bununla da toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Kadınlar için uygulanması planlanan projenin hayata geçirilmesi sonucunda toplumuzda eksikliği bilinen eğitimli kadınların sayısı artırılarak istihdam edilecek." dedi.

İş dünyasında eğitimli kadın personel açığı bulunduğunun da altını çizen Mustafa Büyükkiraz, ''Bu eğitim organizasyonu ile mobilya satış danışmanlığı, Samsun'da talep edilen bir meslek haline gelecek. Samsun ilimizde ihtiyaç olmasına rağmen yeterince kursu yapılamayan alanlarda eğitim verilerek kadınlar meslek sahibi olmanın yanında toplum hayatına üreten olarak katılacak, sosyal rehabilitasyonları sağlanacak ve aynı zamanda Samsun ekonomisine katkıda bulunacaklar.'' diye konuştu.

'Adım Adım İstihdam' projesine destek veren kuluşlar şunlar; Samsun Marangozlar ve Döşemeciler Esnaf Sanatkarlar Odası'nın ortaklığında ve İlkadım Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, Canik Belediyesi, Arı Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama Sanayi Tic. A.Ş., Galeri Adil Mob. Tic. Ltd. Şti, Zaman Halı Mobilya, Işık Ev Tekstil ve Mob. Tek. Mad. Ltd. Şti, Merinos Mobilya ve Tekstil Ürünleri A.Ş., Merinos Halı Mobilya ( Efendioğlu Halıcılık ), BSB Mobilya ve Çağrı Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği.