"Referandumda evet oyları atanmışların seçilmişler üzerindeki baskısını sona erdirecek"

Büyük Birlik Partisi(BBP) ile Toros Yörükleri Kültür ve Diyalogu Derneği(TOYÖKÜD)'nin Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Taşağıl beldesindeki '12 Eyl

Büyük Birlik Partisi(BBP) ile Toros Yörükleri Kültür ve Diyalogu Derneği(TOYÖKÜD)'nin Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Taşağıl beldesindeki '12 Eylül'de Yeni Anayasa Değişikliği Paketi'ne Evet' toplantısına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Taşağıl'da bir kahvahenede yapılan toplantıda BBP Antalya İl Başkanı Rasim Küçük, İlçe Başkanı Ali İhsan Kılınç, TOYÖKÜD Başkanı Ömer Gürler ve TOYÖKÜD Genel Sekreteri avukat Mücahit Gündoğdu 15 gün sonra yapılacak olan referanduma halkın niçin 'evet' demesi gerektiği konusunda bilgilendirme yaptı. Karahacılı Yörükleri Aşireti Başkanı Mehmet Coşkun'un da katıldığı toplantıda davetlilere sipsi resitali sunuldu.

BBP İl Başkanı Rasim Küçük, yaptığı konuşmada 12 Eylül'deki halk oylamasını gelecek nesiller adına partiler üstü gördüklerini söyledi. Rasim Küçük, bir daha 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan'ların ve seçilmişlerin cuntacılar tarafından başlarına balyozların inmemesi için referandumda parti olarak evet diyeceklerini kaydetti. Ülkede her 10 yılda yapılan askeri darbelerin ülkeyi en az 50 yıl geriye götürdüğünü belirten Küçük, bir daha askeri darbe ve Yakomoz, Eldiven, Sarıkız, Ayışığı ve Balyoz darbe planlarının olmaması için 12 Eylül'de anayasa değişikliği paketine evet diyeceklerini ifade etti.

Küçük şöyle konuştu: "Bir daha Başvekil ve Demokrat Parti(DP) Genel Başkanı Adnan Menderes ve bakanları Fatih Rüşdü Zorlu ve Hasan Polatkan'ların asılmaması için halk oylamasında evet diyeceğiz. BBP olarak referanduma çok önemli görüyoruz. Referandum ülkenin özgürleşmesi ve demokratikleşmesi için tarihi fırsat. Evet diyerek bu tarihi fırsatı çocuklarımız için en güzel şekilde değerlendirelim. Merhum ebedi genel başkanımız Muhsin Yazıcıoğlu, 5,5 yılı hücre olmak üzere 7,5 yıl Mamak zindanlarında işkence gördü. Sonra da pardon suçsuzsunuz denilerek serbest bırakıldı. Bu 7,5 yılın hesabını kim verecek. Bu hesapların sorulması için evet diyoruz."

BBP Manavgat İlçe Başkanı Ali İhsan Kılınç da yaptığı konuşmada atanmışların seçilmişler üzerinde bir daha baskı ve boyunduruk kurmaması için 12 Eylül'de yapılacak oylamada evet diyeceklerini kaydetti. Bundan 30 yıl önce 11 Eylül'de ülkede kan gövdeyi götürürken bir gün sonra 12 Eylül'de bıçak gibi kesildiğine dikat çeken Kılınç, cuntanın darbe şartlarını olgunlaştırmak için uzun süre sağ sol çatışmalarına bilerek sessiz kaldığını savundu. Kılınç, "Ülkemizde bir daha asla askeri darbe istemiyoruz. Onun için referandumda evet diyoruz. Bir daha seçilmiş bir hükümetlerin başına balyoz vurulmaması için evet diyoruz. Bir daha darbecilerin demokrasiyi rafa kaldırarak Adnan Menderes'lerin asılmaması için halk oylamasında evet diyoruz." diye konuştu.

TOYÖKÜD Genel Sekreteri avukat Mücahit Gündoğdu da yaptığı konuşmada Toros Yörükleri olarak 15 gün sonra yapılacak olan halk oylamasını partiler üstü gördüklerini söyledi. Toros Yörükleri olarak referandumda evet diyeceklerini belirten Mücahit Gündoğdu, 27 Mayıs 1960 askeri darbesi yapılalı 50 yıl geçse de toplum üzerinde bıraktığı travmanın halen devam ettiğini ifade etti. 27 Mayıs'ta idam edilen Başvekil Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderesin'in 12 Eylül'de yapılacak 'referandumda verilen her evet oyunun babam için fatiha olacak' çığlığına iyi kulak verilmesi gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 30 yıl geçmenesine rağmen halen siyasilerin 'sivil' bir anayasa yapamamasının çok ayıp olduğunu kaydetti.

Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: "Toros Yörükleri olarak referandumda ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği için evet diyoruz. Bu meseleyi partiler üstü görüyoruz. 12 Eylül askeri darbesi sonrası ülke insanına zorla giydirilen deli gömleği artık ihtiyaçlara cevap veremiyor. Bu deli gömleğini yırtma ve askeri darbeler sonrası halkın ayağına bağlanan prangaların kırılması için halk oylamasında evet diyoruz. Avrupa Birliği(AB) standartlarında Anayasa Mahkemesi ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) için evet diyoruz. Kapalı devre hukuktan, hukukun üstünlüğü için evet diyoruz. Ülkemizin kaderini bir avuç elit ve seçkinler değil, 'millet' belirlemesi için evet diyoruz. Fişleme son vermek için evet diyoruz."

Konuşmanın sonunda Karahacılı Yörükleri Aşireti Başkanı Mehmet Coşkun, verdiği sipsi resitaliyle 12 Eylül'de evet diyerek, ülke demokrasisinin ileri düzeye çıkma temennisinde bulundu.

TOYÖKÜD Başkanı Ömer Gürler, 12 Eylül'e kadar Manavgat, İbradı, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerinde 10 köy gezeceklerini dile getirdi.