Hükümetten memura yüzde 3+3 zam önerisi

Hükümet ve kamu konfederasyonları, 2011 memur maaşlarını belirleyecek toplu görüşmelerin 4. turunda zam o...


Hükümet ve kamu konfederasyonları, 2011 memur maaşlarını belirleyecek toplu görüşmelerin 4. turunda zam oranlarını saptamak için bir araya geldi. Toplantıda ilginç bir yargı kararı tartışmaya neden oldu. Kamu-Sen'in uzun süre önce yaptığı başvuruyu karara bağlayan Danıştay'ın "Toplu görüşmede başkan olmaz, Bakan toplu görüşmelere başkan olamaz" kararı verdiği ortaya çıktı. Kararı toplantıda açıklayan Kamu-Sen heyeti toplantıya ara veren Yazıcı'ya, "Toplantıda yetki sizde değil. Bizim adımıza karar veremezsiniz" diyerek tepki gösterdi. Hükümet, dün gece geç saatlerde memur sendikalarına ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 zam, 70 lira ek ödeme, her iki 6 ay için 10 artı 10 lira aile yardımı ile aylık 10 lira toplu görüşme primi önerdi.
2011 toplu görüşmelerinin 4. ve son turu dün Başbakanlık Merkez Bina'da yapıldı. Toplantıya daha önce toplu görüşmelerden çekildiğini açıklayan KESK katılmazken, Kamu-Sen ve Memur Sen toplantıya katıldı.
Toplantı öncesinde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sıkıntıdaki esnafın kredi faiz oranı 3 puan silinirken, 5 puanı devlet tarafından karşılanırken kendilerine de bu hassasiyet çerçevesinde teklif getirilmesini beklediklerini vurguladı. Gündoğdu, şöyle konuştu:
"Son toplu görüşmenin tat veren görüşme olması için uğraşıyoruz. Son görüşmenin, acı, sıkıntı veren, buruk bir toplu görüşme olmamasını istiyoruz. Kamu çalışanlarını memnun edecek bir müjdeyle bugün buradan ayrılmayı bekliyoruz."
Gündoğdu, bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmeye ilişkin sorusu üzerine, Başbakan Erdoğan ile iki gün önce görüştüklerini, en yetkili kişiye taleplerini anlattıklarını söyledi. Kamuoyu ile paylaştıkları taleplerin gerekçelerini bir kez de Erdoğan'a ilettiklerini bildiren Gündoğdu, "Sıcak karşılanan, konunun anlaşıldığı bir toplantı oldu. Ne kadar işe yaradığını bugün göreceğiz" dedi.

'Mutlu bir haber bekliyoruz'
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da toplu görüşme sürecinin önemli toplantılarından birini gerçekleştireceklerini ifade etti. Kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarına yapılacak iyileştirme konusunda taleplerini ilettiklerini anımsatan Akyıldız, kendilerine sunulacak teklifi umutla beklediklerini söyledi.
Akyıldız, "Mübarek ramazanda kamu çalışanları olumlu ve mutlu bir haber beklemektedir" dedi. Önceki yıllarda, büyümeden pay alamayan kamu çalışanlarına olumlu, iyi bir maaş artışı sağlamayı umduklarını vurgulayan Akyıldız, en düşük memur maaşına 310 lira zam yapılmasını talep ettiklerini belirtti. Akyıldız, ancak kamuoyuna yansıyan bilgilerden bu talebe yaklaşılmak istenmediği izlenimi aldıklarını söyledi.

Danıştay kararını gösterdiler
Daha önceki turlarda referandum tartışması yaşayan hükümet kanadı ile Kamu-Sen arasında bu kez de yetki tartışması yaşandığı öğrenildi. Kamu-Sen'in 4 yıl önce yaptığı başvuruyu karara bağlayan Danıştay'ın "Toplu görüşmede başkan olmaz, Bakan toplu görüşmelere başkan olamaz. Toplu görüşmelerde başkan değil taraflar vardır" kararı, konfederasyon yetkililerince toplantıda açıklandı. Kamu-Sen heyeti, toplantıya ara verdiğini açıklayan Yazıcı'ya, "Toplantıda yetki sizde değil. Bizim adımıza karar veremezsiniz" diyerek tepki gösterdi. Tartışma sürerken Bakan Yazıcı da Kamu-Sen'lilere, "Ben ara veriyorum. Geri gelirseniz gelirsiniz" karşılığını verdi. İki taraf arasında havanın yumuşaması üzerine Kamu Sen heyeti, verilen aradan sonra toplantıya geri döndü.

Hükümetten zam teklifi
Toplantıda, çalışma şartları, sendikal haklar ve hizmet kollarının sorunları görüşüldü. 7.5 saat devam eden toplantıya akşam saatlerinde ara verildi. Yazıcı'nın "İnşallah sahurda bitiririz" dediği toplantıya 21.30'da devam edildi. Hükümet, dün gece geç saatlerde memur sendikalarına ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için yüzde 3 zam, 70 lira ek ödeme, her iki 6 ay için 10 artı 10 lira aile yardımı ile aylık 10 lira toplu görüşme primi önerdi. Öneri, görüşmelere katılan iki konfederasyonun talebinin altında kaldı.

 

Memur-Sen % 4.5+4.5 zam istedi
Hükümetin zam önerisini sunmasının ardından konfederasyonlar yeni talepte bulundu. Memur-Sen, memur maaşlarına gelecek yıl yüzde 4.5+ yüzde 4.5 zam yapılmasını istedi. Ayrıca ek ödeme kapsamındakilere 110 lira ek ödeme verilmesini, aile yardımının 23+23 lira artırılmasını, sendikalı memurlara 3 ayda bir toplu görüşme primi ödenmesini önerdi. Türkiye Kamu-Sen ise memur maaşlarına gelecek yıl yüzde 4+4 zam yapılmasını talep etti. Ayrıca tüm memurlara yansıyacak şekilde 60+60 TL seyyanen zam isteğinde bulundu.