Chp'li Güvel Tigem'e Bağlı Çukurova Tarım İşletmesi'ni Meclis'e Taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana'da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Çukurova Tarım İşletmesi'nin personel yapısı, çalışma alanı, arazi ve binalarıyla ilgili iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Adana'da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Çukurova Tarım İşletmesi'nin personel yapısı, çalışma alanı, arazi ve binalarıyla ilgili iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı.
Konuyla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sunan Güvel, TİGEM'in amacının tasarruf, karlılık, verimlilik ve daha fazla yatırım kaynağı yaratmak olduğuna dikkat çekti.
Güvel, AK Parti iktidarının 8 yıllık süreçte kamu kaynaklarını, Cumhuriyet'in birikimlerini, tarımın, sanayinin gelişmesi için kurulan bir takım kurum, merkez ve müdürlüklerin tamamına yakınını ya yok pahasına sattığını veya yandaşlarına peşkeş çektiğini ileri sürdü.
Örnek olarak Manisa'da TEKEL'e ait binaların 3.5 milyon dolara satıldığını, binaları alan kişinin aradan 3 ay geçmeden, sadece 10'da birini 11 milyon dolara başka bir şirkete sattığını belirten Güvel, "Manisa'da veya yurdun başka bölgelerinde yaşanan olumsuzluklardan Adana da nasibini alıyor. Çukurova Tarım İşletmesi'ne ait tarım alet ve ekipmanları, binalar, arazilerin AKP yandaşlarına, parti yönetimindeki isimlerin siyasi arkadaşlarına yok pahasına veriliyor, satılıyor. Bu konuda önemli duyumlar alıyoruz. Devletin birikimlerinin toplum yararına kullanılması gerekirken maalesef AKP yandaşlarına peşkeş çekiliyor" dedi.
TİGEM'e bağlı Çukurova Tarım İşletmesi'ne ait arazi ve bina kullanımıyla ilgili kafalarda birtakım soru işaretleri oluştuğunu ifade eden Güvel, önergesinde şu sorulara yanıt arıyor:
"- Adana ilinde TİGEM'e bağlı olarak faaliyet gösteren Çukurova Tarım İşletmesinin sahip olduğu toplam arazi miktarı ne kadardır? Arazilerin kullanım amaçlarına dağılımı nedir? Çukurova Tarım İşletmesinin sahip olduğu hayvan varlığı nedir? Sahip olunan hayvan varlığının türlerine göre dağılımı nedir?
2002â€"2010 yılları arasında ve yıllar itibariyle Çukurova Tarım İşletmesinden elde edilen bitkisel ve hayvansal ürün miktarı ne kadardır? Anılan yıllar itibariyle söz konusu ürünlerin parasal değeri ne kadar olmuştur?
Çukurova Tarım İşletmesinin 2002â€"2010 yılları arasında ve yıllar itibariyle kar-zarar durumu ne olmuştur?
Çukurova Tarım İşletmesinde istihdam edilen personel sayısı kaçtır? Söz konusu personelin ne kadarı kadrolu, ne kadarı sözleşmeli, ne kadarı mevsimlik (geçici) işçidir? 2002â€"2010 yılları arasında ve yıllar itibariyle personel sayılarında nasıl değişiklikler olmuştur?
Çukurova Tarım İşletmesinin sahip olduğu tarımsal araç ve ekipman sayısı nedir? Söz konusu ekipmanın 2010 fiyatları ile parasal değeri ne kadardır?
TİGEM ana statüsünün 5'inci maddesi uyarınca Çukurova Tarım İşletmesinin sahip olduğu arazi ve binalardan kiraya verilen/satılan arazi ve bina mevcut mudur? Kiraya verilen/satılan arazi ve/veya bina mevcut ise söz konusu araziler ve binalar hangi gerçek ve tüzel kişilere, ne kadar bedelle satılmış veya kaç yıllığına, ne kadar bedelle kiraya verilmiştir?
Çukurova Tarım İşletmesine ait arazi ve binalardan gerçek kişiler ile dernek, vakıf vb. kuruluşların kullanımı için bedelsiz olarak verilenler mevcut mudur? Bedelsiz olarak kullanıma verilen arazi veya bina mevcut ise söz konusu arazi ve binalar hangi gerçek kişilere veya kuruluşlara verilmiştir? Verilme amacı nedir?"