Türkiye'den Mozambik'e Yardım Eli Maputo ? 28.08.2010

Kimse Yok Mu Derneği Mozambik Temsilcisi Şeyhettin Ballı, ülkedeki en büyük sorunun açlık olduğunu belirterek, geçen yıl 2 bin kişiye gıda yardımı ve 10 bin kurban eti dağıtımı yaptıklarını bildirdi.

Kimse Yok Mu Derneği Mozambik Temsilcisi Şeyhettin Ballı, ülkedeki en büyük sorunun açlık olduğunu belirterek, geçen yıl 2 bin kişiye gıda yardımı ve 10 bin kurban eti dağıtımı yaptıklarını bildirdi. 
Ballı, Kimse Yok Mu Derneğinin Türkiye'den sağladığı yardımları götürdüğü Mozambik'in başkenti Maputo'da Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Mozambik'te 3 yıldır yardım çalışmaları yaptıklarını ve her geçen gün ulaştıkları muhtaç insan sayısının arttığını belirtti.
Bölgedeki fakir insanları muhtarlar, kaymakamlar aracılığıyla tespit ettiklerini ve gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım götürdüklerini ifade eden Ballı, yardıma muhtaç insanları evlerinde de ziyaret ettiklerini ve her zaman iletişim halinde olmaya çalıştıklarını söyledi.
Genelde insanlara gıda yardımı yaptıklarını anlatan Ballı, şunları söyledi:
'Geçen yıl 2 bin aileye gıda yardımı yaptık. Ayrıca, Türkiye ve yurt dışındaki yardımsever insanlardan Mozambik'e 10 bin kurban bağışı yapıldı. Bu bağışlarla 50 bin aileye kurban eti dağıttık. Geçen yıl 6 eyalete ulaştık. Bu yıl da en az 10 bin kurban bağışı bekliyoruz. Ülkedeki sıkıntılar had safhada. Bizim tek güvendiğimiz yer Türkiye ve gurbetçi vatandaşlarımız. Fakirler genelde tek odalı bir yerde, çok kötü şartlarda yaşamlarını sürdürüyor. Burada insanlar, bir öğün yemek bulduklarında Allah'a şükrediyor ve 'Hiçbir problemimiz yok' diyor. Ülkede en büyük sorun, insanların karnını doyurmak. Bu yıl da Kurban Bayramı'nda 10 bin kurban bağışına ulaşmayı hedefliyoruz.'

-'SOSYAL DEVLET ÇOK ZAYIF'-

Bölgede eğitim ve sağlık alanında da önemli sorunların bulunduğunu, çocuk ölüm oranının çok yüksek olduğunu vurgulayan Ballı, 'Burada insanlar, doktora gitmek yerine büyücüye gitmeyi tercih ediyor. Özellikle 'beyaz bir doktora gidersen, sana iğne yapar ölürsün' düşüncesi hakim. Bu nedenle alternatif tıbba, büyücülere gidiyorlar. Bilgisizlikten dolayı insanlar ölüyor. Buna paralel olarak çocuk ölümleri de çok fazla. Sıtma hastalığı yaygın.Sosyal devlet burada çok zayıf' diye konuştu.

28.08.2010 10:40:32