Stillert: Türkiye ekonomisine güvendiğimiz için 500 milyon euro'luk enerji santral kuruyoruz

RWE ve Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Andreas Stillert, Türkiye'nin ekonomisinin ilerleyeceğini düşündükleri için 500 binden fazla han

RWE ve Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Andreas Stillert, Türkiye'nin ekonomisinin ilerleyeceğini düşündükleri için 500 binden fazla haneye elektrik sağlayacak olan 500 milyon euro'luk 775 megawatt gücünde doğalgaz kombine çevrim enerji santrali kuracaklarını söyledi.

Almanya'nın önde gelen enerji şirketlerinden RWE ile Türk girişim ortağı Turcas A.Ş.'nin üst düzey yöneticileri, Denizli Anemon Otel'de düzenledikleri iftar yemeğinde, Denizli'de inşa edilmesi planlanan enerji santrali hakkında bilgi verdi. İftar yemeğine RWE ve Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Andreas Stillert, Turcas Petrol A.Ş. Elektrik Projeleri Direktörü Arkın Akbay, Proje Geliştirme Müdürü Kürşad Tosun ve Kurumsal İletişim Müdürü Pınar Öztürk katıldı. Şirketin Elektrik Projeleri Direktörü Akbay, RWE ile Turcas ortaklığının Denizli'nin Kaklık beldesine inşa edeceği elektrik santralinin Türkiye'deki en çağdaş ve çevre dostu tesislerden biri olacağını ve yüzde 55'in üzerinde verimlilikle çalışacağını söyledi.

Enerji santralinin 2012 yılı sonunda işletmeye açılacağını ifade eden Akbay, "Artık Denizli'nin yerlisiyiz. Enerji santralimiz, Türkiye'de yaklaşık 500 bin haneye elektrik sağlayacak. Santralimizin kullanım ömrü olan 40 yıl boyunca Kaklık ve Denizli'ye önemli katma değer sağlamayı düşünüyoruz" dedi.

Santralin çevreye duyarlı olacağını vurgulayan Akbay, "Bunun için her türlü tedbiri alıyoruz. İnandığımız projelere yatırım yapıyoruz. İnancımızı yatırımla taçlandırıyoruz. Türkiye'nin ekonomisine olan inancımız kendi alanımızda dışarıdan yatırım getirmemiz bunun bir kanıtıdır. Türkiye'de elektrikte önemli bir oyuncu olacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin uzun vadede hızla artan enerji talebi açısından bakıldığında, elektrik üretiminde ciddi bir artış ve modernizasyon gereksinimi bulunduğunu belirten RWE ve Turcas Güney Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Stillert, inşa edilecek olan elektrik santralinin Denizli ve bölgesi için uzun vadeli ve sürdürülebilir olumlu etkiler getireceğini kaydetti.

İnşaat sırasında görev alacak 200 ile 400 arası çalışanın inşaat alanının yer aldığı Kaklık'ta ilave tüketime neden olacaklarını ve yerel ekonomiyi canlandıracaklarını vurgulayan Stillert, "Bölge halkının sahip olduğu iş deneyimlerine bağlı olarak yerel işgücüne istihdam sağlama konusunda öncelik vereceğiz. Kaklık ve Denizli, ileri teknolojiye sahip az sayıdaki örnek elektrik santrallerinden birine ev sahipliği yapmaktan dolayı tüm Türkiye'de itibar kazanacaktır. RWE ve Turcas Denizli Enerji Santrali ile birlikte, sürdürülebilir ve temiz enerji üretimi merkezi olarak Denizli bölgesinin güçleneceğini öngörmekteyiz. Böylece diğer çağdaş sanayi kolları için cazibe potansiyeli oluşturularak, bölgedeki yapısal değişime katkıda bulunulacaktır" şeklinde konuştu.

Denizli'de yatırım yapmadan önce epey araştırma yaptıklarına değinen Stillert, RWE ve Turcas olarak Türkiye'ye inandıklarını ve ülke ekonomisinin ilerleyeceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

Avrupa'nın önde gelen 5 elektrik ve gaz şirketinden biri olan RWE, elektrik ve gaz üretimi, ticareti, iletimi ve satış alanlarında faaliyet gösteriyor. 70 bin üzerinde çalışanı olan şirket, Avrupa'da 16 milyon müşterisine elektrik, 8 milyon müşterisine gaz temin ediyor. 2009 yılında 48 milyar euro hasılat kaydeden RWE, enerji üreticileri arasında Almanya'da birinci, Hollanda'da ikinci ve İngiltere'de üçüncü sırada yer alıyor.