İrlanda isyan etti, biz ne yapalım?

Konut piyasasındaki çöküş nedeniyle bankacılık sektörü krizde büyük darbe alan İrlanda'ya uluslararası kredi d...

Konut piyasasındaki çöküş nedeniyle bankacılık sektörü krizde büyük darbe alan İrlanda'ya uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'den sonra Standard& Poors'tan da kötü haber geldi. İrlanda'nın bankacılık sektörünü desteklemek için 80 değil 90 milyar euro harcama yapacağını ileri süren S&P, ülkenin uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek AA-'ye indirdi. S&P'nin kredi analistlerinden Trevor Cullinan, "Hükümetin bankacılık sektörüne sağladığı destek, ülke üzerinde daimi ve artan bir yük haline gelmeye başladı ve kısa vadede bu desteğin geri çekilmesini beklemiyoruz" dedi. İrlanda da diğer birçok gelişmiş ülke gibi, kredi krizinin zirve yaptığı 2008 yılında en büyük bankalarından bazılarını iflastan kurtarmış, Anglo Irish Bank'ı kamusallaştırmıştı. Görünümü olumsuz olarak belirleyen kuruluş, böylece notun 1 ila 2 yıl içinde daha da düşebileceğinin sinyalini verdi.

'DEĞERLENDİRME HATALI'
İrlanda ise karara tepki gösterdi. İrlanda Ulusal Hazine Yönetim Ajansı, S&P'nin not kırmasının hatalı bir karar olduğunu, kuruluşun bankacılık sektörünün yapılandırılma maliyetine ilişkin tahmininin çok yüksek olduğunu savundu. Moody's de geçen ay "Aa1" olan İrlanda'nın kredi notunu bir basamak indirerek "Aa2"'ye çekmişti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Euro Bölgesi'nde en riskli grup olarak görülen, finans uzmanlarının PIGS olarak adlandırdığı Portekiz, İrlanda veya İtalya, Yunanistan'un notlarında son dönemde yaptığı indirimler tartışmalara neden olmuştu. Oysa Avrupa'nın hasta adamı Yunanistan'ın notu bile hâlâ ekonomik performansı ile parmak ısırtan Türkiye'nin üzerinde. Küresel krizi Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) desteği olmadan atlatan Türkiye'nin aksine Yunanistan, IMF, Avrupa Birliği'den 110 milyar euroluk üç yıllık finansman paketi almak zorunda kalmıştı. Moody's yardım paketine ilişkin risklere bağlı olarak Atina'nın notunu dört kademe indirerek yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeye ulaşabilmesi için reyting şirketlerinden Fitch'in bir kademe, Moody's'in iki kademe, StandardPoor's'un ise notunu üç kademe daha artırması gerekiyor.

Performansı iyi, notu düşük
Avrupa ülkeleri borç batağında çırpınırken küresel krizi hasarsız atlatan Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 ile rekor oranda büyüdü. Türkiye ekonomisinin parmak ısırtan performansına kayıtsız kalamayan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları notları artırsa da Türkiye hâlâ yatırım yapılabilir ülkeler kategorisinde değil. Türkiye'nin kredi notunda son artışı S&P yaptı ve notu BB'ye çıkardı. Ocak ayında da 'sıfırcı hoca' olarak anılan Moody's Türkiye'nin kredi notunu Ba2'ye yükseltmişti. İlk artış ise Aralık başında Fitch'ten gelmişti. Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu iki kademe artırarak "BB+"ya yükseltmişti.