Bağlama çalmak, türkü söylemek için Japonya'dan kalktı Türkiye'ye geldi (Özel)

Japonya'da terapist olarak çalışırken internetten dinlediği bağlama sesine hayran kalan Japon Asoko Harada, saz çalıp, türkü söylemeyi öğrenmek amacıy

Japonya'da terapist olarak çalışırken internetten dinlediği bağlama sesine hayran kalan Japon Asoko Harada, saz çalıp, türkü söylemeyi öğrenmek amacıyla Türkiye'ye geldi. Yaklaşık 4 aydır Bursa'da Türkçe kursuna giden Harada, bağlamasıyla Türkçe ezgiler çalıp söylüyor. Japon Harada, en çok Karadeniz türkülerini sevdiğini belirtti.

Japonya'da bir kardeşiyle birlikte yaşayan Asoko Harada, bir dönem Türkiye'de kalan arkadaşının vasıtasıyla internetten türkü dinlemeye başladı. Bağlama sesini çok beğenen Harada, Japonya'da bağlama dersi aldı. Harada, ardından da türkü söylemek, bağlama çalmak için Türkiye'ye gelmeye karar verdi. Ankara Üniversitesi Türkçe Dil Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Bursa Şubesi'nde yaklaşık 4 aydır Türkçe öğrenen Asoko Harada, bir yandan da bağlama kursu alıyor.

Türküleri çok sevdiğini belirten Harada, türkü sevdasını şöyle özetliyor: "Bir Japon arkadaşım İstanbul'da bir süre kalmıştı. Onun vesilesiyle internetten türkü dinledim. Özellikle bağlama sesine vuruldum. Bağlama çalmayı çok öğrenmek istedim. Japonya'da bir süre kursa gittim; ancak bunun Türkiye'de daha iyi olacağına karar verdim. 4 aydır Bursa'dayım. Bir yandan Türkçe öğreniyorum, bir yandan da bağlama dersine gidiyorum. Şimdilik birkaç türkü çalıp söyleyebiliyorum."

"OSMANLI TARİHİNE HAYRAN KALDIM"

Arif Sağ ve Zara'yı dinlediğini belirten Asoko Harada, daha çok türkü öğrenmek istiyor. Karadeniz ezgilerini çok sevdiğini söyleyen Harada, bağlamasını gece yatarken bile yanından ayıramadığını kaydetti.

Bağlamanın büyülü bir sesi olduğunu vurgulayan Harada, 9 ay sürecek Türkçe kursunun ardından Japonya'ya döndüğünde gönüllü bir türkü elçisi olmayı hedefliyor. "Japon insanına türküyü sevdireceğim." diyen Harada, kurs boyunca çok sayıda türküyü hem çalıp hem söylemeyi hedefliyor.

Merkez Osmangazi ilçesi Tahtakale semtinde bir ev kiralayan Asoko Harada, Japonya'ya döndükten sonra Türkiye ve Bursa'dan çok bahsedeceğini belirtti. Bursa'nın manzarasına hayran kaldığını anlatan Harada, "Gerçekten çok güzel bir yere geldim. Her şey çok güzel gidiyor. Bağlamamı yatağımdan ayırmıyorum. Türkülerde beni cezbeden ayrı bir şey var. Bursa'nın tarihi dokusuna hayranım. Osmanlı tarihi beni büyülüyor. Japonya'daki arkadaşlarıma buraları anlatıyorum." dedi.