Besiciye, hayvancılığa verilen faizli kredi desteği anlatıldı
Şanlıurfa'da hayvancılığın hız kazanması ve yeni verilecek hayvancılık destekleri konusunda yöre insanını bilgilendirmek için ticaret ve sanayi odasın
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli de hayvancılıkta 7 yıl sıfır faizli kredi desteği verdiklerini söyledi. Şelli, bugüne kadar Şanlıurfa da bu destek kapsamında 50 başın üstünde 24 hayvancılık tesisi için 10,4 milyon liralık hibe verileceğini ifade etti.
Bugüne kadar hayvancılık yatırımlarında Şanlıurfa'da kurulan 54 kooperatife de 50 milyon TL destek verildiğinin altını çizen Şelli, Türkiye genelinde ise bin 800 kooperatife destek verildiğini anlattı. Şelli, söz konusu kooperatiflerle Şanlıurfa'ya toplam 19 bin 200 adet hayvan dağıtıldığını ve bu hayvanlarla 24 bin ton süt üretimi artışı sağlandığını belirtti. Bu destekler sayesinde 3 bin 190 aileye de istihdam sağlandığını vurguladı.
1 Ağustos yayınlanan teşvik kararnamesine göre çiftçilere yapacakları hayvancılık yatırımlarında besi, damızlık, küçükbaş yatırımlarına ilk 2 yıl ödemesiz sıfır faizli 7 yıl vade ile kredi desteği verilecek. Kredinin üst limitinin 7,5 milyon TL olduğunu vurgulayan Şelli, bu yatırımları yapacak girişimcilerin Ziraat Bankasına başvurmaları gerektiğini kaydetti.
Şelli, ayrıca Tarım Bakanlığı olarak Şanlıurfa'nın da içinde olduğu GAP ve DAP bölgesi için yüzde 40 hibe desteğinin de devam ettiğini ifade etti. Girişimcilerin en az 50 baş olacak şekilde kuracakları işletmelere hayvan alımlarında yüzde 40 ahır yapımında yüzde 30 makine ekipman alımlarında yüzde 40 hibe verileceğini anlatan Şelli, "Yani 100 baş hayvan alan girişimcimizin 40 hayvanını Tarım Bakanlığı olarak hibe veriyoruz ve inşaat maliyetinin yüzde 30'unu hibe veriyoruz." ifadelerini kullandı.
ŞUTSO BAŞKANI ERTEKİN: HAYVANCILIK GELİŞİRSE PAZAR HAZIR
Toplantıda konuşan ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, Şanlıurfa'da hayvancılığın geliştirilmesi durumunda pazarın da hazır olduğunu söyledi. Kente süt ve süt ürünlerini işleme tesislerinin kurulması için yatırımcıları Şanlıurfa'ya davet ettiklerini ancak günde 100 ton üretim olursa yatırım yapma sözü aldıklarının altını çizen Ertekin, şöyle konuştu:
"Bizim insanımız da pazar konusunu iyi araştırmalı. Yalnızca bu yatırımcılara güvenmemeli. Ürününü son tüketiciye ulaşacak şekilde üretip pazarlamalı. Yoksa biz süt ürünleri işleme konusunda marka olan yatırımcılarla çok kez görüştük. Siz günde 100 ton üretim yapın biz de gelip yatırım yapalım sözü aldık."
Ziraat Bankası Pazarlama Daire Başkanı Murat Kara da toplantıda, besicilikte ve işletmelere verecekleri kredilerle ilgili detaylı bilgiler aktardı.