Yalvaç Kaymakamlığı balık vermek yerine, balık tutmayı öğretiyor

Yalvaç Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), yardıma muhtaç ailelere ayni ve nakdi yardımın yanı sıra süt ineği projeleriyle vata

Yalvaç Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), yardıma muhtaç ailelere ayni ve nakdi yardımın yanı sıra süt ineği projeleriyle vatandaşlara inek dağıtıyor.

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde satın alımları tamamlanan süt inekleri, Yukarıkaşıkara Kasabası ve Ayvalı Köyü'ndeki inek sahiplerine yapılan törenle teslim edildi.

Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, düzenlenen törendeki konuşmasında, "İlçemizde kırsal alanda sosyal destek projesi kapsamında süt inekçiliğine yönelik olarak, tarımsal kalkınma kooperatifleri aracılığıyla Yukarıkaşıkara Kasabası ve Ayvalı Köyü'nde139 aileye 278 adet gebe düve ile birlikte şu ana kadar ilçemizde 377 aileye 853 adet gebe düve dağıtımı yapılmıştır." dedi.

Son yıllarda Türkiye'nin et ithal eder duruma geldiğini belirten Altıntaş, şu ortamda bu tür faaliyetlerin ülke adına öneminin çok büyük olduğunu söyledi.

"İnsanlar, balık vermeye değil, balık tutmaya alıştırılmalı" diyen Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, vakıf tarafından yardıma muhtaç kişilere ayni ve nakdi yardımlar yanında, yapılan hayvancılık projeleriyle kişilere balık tutmayı öğreterek, kimseye muhtaç olmadan gelir getiren yardımlar yapmaya çalıştıklarını belirtti.

İl Tarım Müdürü Sıddık İpek ise ineklerin ilk taksit ödemelerinin 2 yılın sonunda başlayacağını ve toplam 8 yılda geri ödemelerinin bitirilmesi gerektiğine değindi. İpek, alınan ineklerinin satılmasının veya bir başkasına devredilmesinin yasak olduğunu söyledi.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner de Yalvaç'ın hayvancılık için uygun iklim koşulları, doğa imkânları barındırdığı ve köy halkı çalışkan olduğu için hayvancılığa fevkalade elverişli olduğunu söyledi. Öner, dağıtılan süt ineklerine iyi bakılması gerektiğini, iyi bakım ve besleme yapılmaz ise süt için alınan hayvanların süt veriminin olmayacağını söyledi.

Süt ürünlerinin bir çoğunun hijyenik olmadığını belirten Öner, "Türkiye de 13 milyon ton süt üretiliyor. Bunun 3 milyon tonu hijyenik. Sizin burada üretilen sütler ise hemen süt soğutma tanklarına konularak muhafaza edildiği için hijyenik." dedi.

Holstein cinsi süt ineklerinin, günlük ortalama 30 kg süt verdiğini kaydeden Yukarıkaşıkara Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Sermet Karademir, yapılan proje kapsamında dağıtılan ineklerin hem aile ekonomilerine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Karademir, dört yılda dağıtılan 2 bin 22 ineğin, bir yılda ilçe ekonomisine katkısının 21 milyon TL olacağını belirtti.

Ayvalı Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Kudret Korkmaz ise köylerde geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğuna işaret ederek, "Bizlerin ise ailemizi geçindirebileceğimiz ne tarlamız var ne hayvanımız. Kaymakamımız Ahmet Altıntaş'ın ve Vakıf Müdürümüz Bülent Gökçen'in büyük çaba ve gayretleriyle gerçekleştirilen süt ineği projesi kapsamında bizlere 2'şer inek dağıtıldı. Bizler de bu ineklere iyi bir şekilde bakıp üretip çoğaltıp sütünü satarak kimseye muhtaç olmadan geçimimizi sağlayacağız. Allah, devletimize zeval vermesin." şeklinde konuştu.

Yapılan çekilişlerle sahiplerine inekleri teslim edildi. Yapılan kooperatif bina açılışları ise Vali Ali Haydar Öner ve beraberindeki protokol tarafından açıldı.

Yapılan törene; Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Isparta APK Milletvekili Haydar Kemal Kurt, Yalvaç Kaymakam Ahmet Altıntaş, İl Jandarma Komutanı Ömer Uyan, İl Tarım Müdürü Sıddık İpek, Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Öngün, Yalvaç Emniyet Müdürü Zafer Yiğit, İl Genel Meclis Üyeleri, belde belediye başkanları kooperatif başkanları, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.