Uluslararası Nükleer Denemelere Karşı Eylem Günü Konferansı Astana'da başladı
Kazakistan'nın başkenti Astana'da Uluslararası Nükleer Denemelere Karşı Eylem Günü Konferansı yapılıyor.
Kazakistan Hükümetinin, Birleşmiş Mill
Kazakistan Hükümetinin, Birleşmiş Milletler(BM), Kapsamlı Test Yasağı Hazırlık Komisyonu (CTBT) ve Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK) ile ortaklaşa düzenlediği konferansa çok sayıda yetkili katılıyor. Konferansa Kazakistan'ı temsilen katılan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in gönderdiği mesajı okudu. Nazarbayev, dünya tarihinde ilk olarak Kazakistan'ın gönüllü olarak nükleer denemelerin yapıldığı poligonu kapattığını , gelecek nesillere güvenli bir dünya bıraktıklarını, bu davranış ile de dünyaya örnek olduklarını vurguladı.
Konferansa katılan BM Orta Asya Özel Temsilcisi Miroslav Jenca, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un konferansa gönderdiği mesajını okudu. Ban Ki-moon, Orta Asya'da nükleer silahlardan en çok etkilenen Kazakistan'ın 1991'de Semey Poligonu'nu kapatmasının herkes tarafından takdir edilen bir hareket olduğunu belirtti. 450'den fazla yapılan nükleer denemelerden bölge halkının büyük zarar gördüğünü vurgulayan Ban Ki-moon, uluslararası kuruluşları bölgede çalışmaya davet etti.
UAEK Başkan Yardımcısı Werner Burkart ise Kazakistan'ın aldığı bu kararın diğer dünya devletlerine de örnek olmasını diledi.Yirmi yıla yakın bir sure geçmesine rağmen Semey Poligonu bölgesinde hala insanların radyasyondan etkilendiğini belirtti.
Konferansa Türkiye'nin Kazakistan Büyükelçisi Lale Ülker ve yabancı misyon temsilcileri de katıldı. Konferansa katılanlar daha sonra Semey poligonun tarihi gösteren fotoğraf sergisini gezdi.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Sudabayev, Konferansa katılan BM Genel Sekreteri Avrupa ve BDT Özel Temsilcisi Kori Udovicki, BM Orta Asya Özel Temsilcisi Miroslav Jenca ve UAEK Başkan Yardımcısı Werner Burkart ile ayrı ayrı görüştü.
Kazakistan, bağımsızlığını aldıktan sonra 29 Ağustos 1991 yılında dünyanın en büyük deneme poligonu olan Semey Poligonu'nu kapatma kararı aldı. Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Birleşmiş Milletler'e gönderdiği mektupta 29 Ağustos tarihinin uluslararası nükleer silahlara karşı eylem günü ilan edilmesini teklif etti. BM, bu teklifi 12 Ocak 2010'da yaptığı oturumda kabul etti.