İran'dan Rusya'ya 'ortak nükleer yakıt üretelim' önerisi

İran, Buşehir nükleer santraline nükleer yakıt koymaya başlayan Rusya'ya ortak uranyum zenginleştirelim teklifinde bulundu. Tahran gelecekte inşa edec

İran, Buşehir nükleer santraline nükleer yakıt koymaya başlayan Rusya'ya ortak uranyum zenginleştirelim teklifinde bulundu. Tahran gelecekte inşa edeceği 20 kadar nükleer santral için de uranyum zenginleştirme tesislerini Rusya ile birlikte kurmak istiyor.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Akbar Salihi, İran Press Tv'de yaptığı açıklamada, "Rusya'ya ortak nükleer yakıt üretilmesi ile ilgili teklifimizi ilettik... Moskova şimdi bu öneri üzerinde çalışıyor" dedi. Salihi daha önce de, Rusya ile Buşehir için 10 yıllık nükleer yakıt anlaşması sağladıklarını, önümüzdeki 30-50 yıl için santralin ihtiyacını karşılayacak yakıtı kendilerinin üretmesinin zorunlu olduğunu söylemişti.

Rusya Atom Enerjisi Ajansı'ndan yetkililer Buşehir nükleer santralinde kullanılacak yakıtla ilgili ortak bir proje üzerinde çalışıldığını kaydetti. Buna göre Rusya'nın lisans izni ile çalışmaların bir kısmı Rusya topraklarında bir kısmı da İran topraklarında olacak. Uranyum zenginleştirme işlemleri ise tamamı ile Rusya topraklarında yapılacak. Moskova, İran'ın önerisi ile ilgili henüz karar vermiş değil.

Buşehir nükleer santralinde kullanılan yakıtın yüzde 3,5 oranında zenginleştirilmiş olması yetiyor. Bu savaş başlıklarında kullanılacak seviyeden yüzde 90 daha düşük. İran yüzde 3,5 seviyesinde uranyum zenginleştirme işlemlerini kendisi yapabiliyor.

İran zenginleştirme çalışmalarını yüzde 20'ye kadar çıkardığını açıklamıştı. Gerekçe de tıbbi alanlarda yürütülen çalışmalar. Salihi batılı ülkeleri kızdıracak bir bilgi verdi. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Salehi, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 25 kilogram uranyum ürettiklerini açıkladı.

Uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin süreceğini kaydeden Salihi, santrallerin ihtiyacı olan yakıtın tamamının ülke içinde üretilmesi konusunda ısrarcı olmadıklarını da kaydetti.