Mümtaz Soysal: Anayasa değişikliği ülkeyi değiştirmeye yönelik
Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, anayasa değişikliklerinin tamamen yararsız olmadığını belirter
Adana Tabip Odası ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin birlikte düzenlediği 'Anayasa paketi için referandumda heden 'hayır' oyu vereceğiz' konulu toplantıya katılan Mümtaz Soysal, anayasa değişikliğinin gerisinde cumhuriyeti biraz daha geriye doğru çekmek, biraz daha az laik, biraz daha az çağdaş, biraz da muhafazakar yapılmak istenmesinin bulunduğunu ileri sürdü.
Yapılan değişiklerden çok hükümetin niyetini okuyarak yorumlar yapan Soysal, Yüksek Askeri Şura kararlarının yargıya açılmasının ilk bakışta iyi gibi göründüğünü, ancak zamanlamasının hükümetle asker arasındaki çekişme nedeniyle bu maddenin arkasındaki düşüncenin askere olan güveni azaltmak olduğunu iddiasında bulundu. 1960 öncesinde de Demokrat Parti'nin Meclis'te 'biz milli iradeyiz' diyerek anayasaya aykırı işler yapma gücünü kendinde gördüğünü belirten Soysal, "Toplumda, böyle bir kolay kolay canlanmayan, ama tehlikeli olan bir eğilim ortaya çıkıyor. Kendini halkın kendisi sanmak, çoğunluğa bakıp, biz milletiz diyebilmek çok tehlikeli. Siz bugünkü halkın temsilcilerisiniz ama milletin temsilcileri değilsiniz." ifadelerini kullanması dikkat çekti.
Mevcut anayasanın 1982'deki darbe anayasası olmaktan çıktığını ileri süren Soysal, "Zaten bu anayasanın niteliği büyük ölçüde değiştirilmişti. En büyük değişiklik 1995 yılında özgürlükler genişletilerek yapıldı. Yapılan bu değişikliler 1982 Anayasası'nı darbe anayasası olmaktan çıkardı. Ama bunlara rağmen, 'simgesel olarak biz bunu reddediyoruz' diyerek, bir öneri getirilerek, kaldırılacağı söylendi. Halkımız da bunu çok kolay kabul eder ve memnun olur diye düşündüler. Acı olan, hapın etrafına aromalar koyarak millete yutturmaya çalıştılar." dedi.
Anayasa değişikliklerinin tamamen yararsız olmadığını, zaman zaman denenmesi gerektiğini aktaran Soysal, "Son girişim, apar topar oluşturulmuş bir paket. Çok geniş çevrelerden görüş alınarak oluşturulmuş bir paket değil. Şuna şunu verirsek örneğiyle yapılmıştır. Bu da kasıtlı bir girişimdir diye bakabilirsiniz. Onun için şüphe ettirici bir yanı var. Ama asıl şüphe ettirici yanı, bunların güzelleştirilmeye çalışılması. Yutturmak istenen bir şey var ki, etrafına iyi olduğu söylenen şeyler konmuş ki, o iyiler ne kadar iyi." diye konuştu.