Kuraklık; Rus büyümesine yarım puan yansıyacak, gıda zamları yüzde 30'u buldu

Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeni ile kurak bir yaz mevsimi geçiren Rusya, fatura ödemeye devam ediyor. Rusya Ekonomi Baka

Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeni ile kurak bir yaz mevsimi geçiren Rusya, fatura ödemeye devam ediyor. Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Andrey Klepaç kuraklıkların ekonomik büyümeye yüzde 0,4 oranında yansıyacağını açıkladı. Gıda ürünlerindeki artış ise devam ediyor. Ekmek fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 oranında arttığı Rusya'da süt ürünleri de yüzde 3-18 arasında zamlandı. Rus halkının yoğun bir şekilde tükettiği kara buğday olarak da bilinen greçkayı raflarda bulmak mümkün değil.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Klepaç 2010'da Rusya'nın kuraklıklar dikkate alınmadan yüzde 4,7-4,4 oranında büyüyeceğini öngördüklerini söyledi. Temmuz ayındaki büyüme rakamı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artış olarak görülürken, bir önceki aya göre yüzde 0,3 oranında geriledi. Büyüme hızındaki yavaşlama yaz tatilinden çok kuraklıklarla ilgili.

Rusya'nın uzak doğu bölgesinde pirinç ve greçka fiyatları iki katına çıktı. Vladivostok bölgesinde iki ürün parekende satış fiyatları bir hafta önce 1,1 dolar (35 ruble) iken, şimdi 2 dolardan (60 ruble) satışa sunuluyor. Moskova'da bulunan Sedmoy Kontinent süper market zincirinde de greçka fiyatı tavan yaptı. Ağustos başında 22 ruble olan greçka, şu anda 45 rubleden tüketiciye sunuluyor. Auchan süper marketlerinde ise greçkayı raflarda bulmak mümkün değil.

Kuraklıklar nedeni ile Rusya tarım rekoltesi bir önceki yıla göre yüzde 40'lara varan düşüş yaşadı. 2009'da 97 milyon ton olan üretimin 60 milyon tona gerilemesi nedeni ile Tarım Bakanlığı, tahıl ürünlerinin ihracatını yıl sonuna kadar yasakladı.

Federal Tekelle Mücadele Kurumu'ndan yapılan açıklamada 1 Ağustos'dan itibaren süt ürünlerinde parekende piyasada yüzde 3-18 arasında artış yaşandığı belirtildi. Altay, Krasnoyarsk, Habarovsk bölgeleri, Tataristan ve Dağıstan Cumhuriyetler en çok pahalılığın yaşandığı yerleşim alanları arasında yer alıyor.

Kurum verdiği bilgide süt ürünlerine gelen zamların gider kalemlerinde yaşanan artış ve hayvanların beslenmesi için satın alınan yemlerin zamlanması ile ilgili olduğunu kaydetti. Süt ürünlerinin üretiminde de yüzde 25-30 oranında düşüş yaşanırken, bu da birim maliyetlerin artmasına negatif yansıyor.