Hükümet ile Memur arasındaki görüşmelerde sert tartışmalar yaşandı

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, toplu görüşmelerde Başbakan Erdoğan'ı eleştiren Fahrettin Yokuş'a, “Siz Başbakan'ın tozu olamazsınız” dedi.

Hükümet ile Memur arasındaki görüşmelerde sert tartışmalar yaşandı
Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin üçüncü turunda, anayasa değişikliği referandumu konusunda sert bir tartışma yaşandı. Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro Sen’in başkanı Fahrettin Yokuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD’a referandumla ilgili gösterdiği “Bitaraf olan bertaraf olur” tepkisinin demokratik olmadığını belirterek, “Bu demokratik tavır değil. Herkes atacağı oyu kendi bilir” dedi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın “Siz Başbakan’ın tozu bile olamazsınız” dedi.

‘Peygamber mi?’
Bunun üzerine sinirlenen Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümet kanadının baştan beri Kamu-Sen’e ters davrandığını savunarak Yazıcı’ya, “Siz bizi azarlayamazsınız” dedi. Yokuş da Yazıcı’ya “Başbakan peygamber mi?” diye seslendi. Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan, Yazıcı’yı salondan çıkararak sakinleştirmeye çalışırken toplantının da daha fazla uzatılmamasına karar verildi. Toplantı iftar öncesinde bitirildi. Akyıldız, yaşanan gerginliğin ardından Yazıcı, bürokratlar ve sendikacılar için hazırlanan iftar yemeğine de katılmadı. Havanın daha da sertleşmesini istemeyen Yokuş’un ise iftar yemeğine katıldığı öğrenildi.

Toplu görüşmelerin üçüncü turuna, bir önceki turda toplu sözleşme talepleri karşılanmadığı için görüşmeleri terkettiğini açıklayan KESK katılmadı. Toplu görüşmeler Kamu-Sen, Memur-Sen ve hükümet kanadını temsilen Yazıcı ve bürokratlar arasında yürütüldü. Akyıldız, toplantıya girişinden önce yaptığı açıklamada, görüşme gündeminin Yazıcı tarafından tek taraflı belirlendiğini savunarak, bu tavrı kınadıklarını söyledi. Akyıldız zam konusunun bir güne sıkıştırılmasını eleştirerek, “14 gün yatıp, sadece bir gün kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarını konuşmamız beklenmesin. Sayın Bakan olmayan yetkisini kullanarak gündemi sıkıştırmak istemektedir” dedi.

Yüzde 5.4 ve 60 lira

Akyıldız, toplu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada dileklerinin referandumda “hayır” kararından yana olduklarını yineledi. Akyıldız, “Bugün yapılan görüşmede mutabık kalınan konu sadece ve sadece siyaset ve grev hakkıyla ilgili anayasa değişikliği yapılması yönündedir” dedi.

Maaş artışı konusunda umutlu olmadıklarını dile getiren Akyıldız, “Çünkü siyasi irade el altından kamuoyuna açıklamalarını yapmıştır. Öyle görünüyor ki siyasi irade yüzde 2.7 artı yüzde 2.7 toplamda yüzde 5.4’lük bir zam ve 60 liralık da bir ek ödeme artışını hedeflemektedir ya da bunun çok az üzerinde bir gelişmeyle bunu kapatmak istemektedir. Biz buna da müsaade etmeyeceğiz”dedi..

Zam teklifi erkene alınabilir

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Zam konusunda bir gelişme oldu mu?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Zam konusunda önerinin 28 Ağustos’tan önce bize sunulmasını ve bunun enine boyuna tartışılması gerektiğini ilettik. Bakan 28’ine kadar beklemeyebilecekleri sinyalini verdi. Bu referandumdaki ‘evet-hayır’ oylaması gibi birşey değil. Hiç değilse bunun birkaç gün tartışılması lazım. Beğenmediğimiz bir rakam olursa, dayatma olur, altına imza atmayız.”