AK Parti Milletvekili Hasgür: Anayasa Mahkemesi batı demokrasilerindeki gibi olacak

Referandumda Türk halkının "evet" diyeceğini söyleyen AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, yeni düzenlemelerle darbe anayasasının ortadan kalka

Referandumda Türk halkının "evet" diyeceğini söyleyen AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, yeni düzenlemelerle darbe anayasasının ortadan kalkacağını, ferdi hak ve özgürlüklerin artacağını söyledi. Referandum çalışmaları kapsamında İzmir'in Karabağlar ilçesini ziyaret eden Hasgür, vatandaşlara bilgi verdi.

AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı Osman Sakman ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte önce Limontepe Cemevi'ne giden Milletvekili Hasgür, Dede Cemal Sevin ile görüştü. Sevin'den Alevilerin sıkıntılarını dinleyen Hasgür, anayasa değişikliği paketiyle ilgili görüşlerini aktardı. Değişiklik paketinde bireyin hak ve özgürlüklerinin korunduğuna vurgu yapan İbrahim Hasgür, "Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, özürlüler, dul ve yetimler koruma altına alınarak pozitif ayrımcılık yapılacak. Bu sayede onları, toplumda eşit ve onurlu bir şekilde hayatını sürdüren bireyler haline getirebileceğiz." dedi. Bazı cemevlerinin, anayasa değişikliğiyle ilgili olarak bütün Alevileri temsil ediyormuşçasına açıklamalar yaptığını hatırlatan Hasgür, "Bazı Alevi dernekleri, 'hayır' açıklaması yapıyor. Bu şekilde tüm Aleviler zan altında bırakılmaktadır. Oysa her vatandaşın kararının hür olması gerekmektedir. Biz hiçbir derneğin ve hiç kimsenin, vatandaşların hür iradesine set çekmesini istemiyoruz. Hangi mezhebe mensup olursa olsun tüm vatandaşlarımızın hür iradesiyle oy kullanmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Daha sonra Sivaslı Yiğidolar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan AK Parti Milletvekili Hasgür, anayasa değişikliği paketindeki maddelerin, vatandaşlara getirdiği özgürlüklerden bahsetti. İzmir'in ilçelerini karış karış gezerek, vatandaşlara "evet" veya "hayır" oyu kullandıklarında ne olacağını açıklamaya çalıştıklarını belirten Hasgür, "1982 Anayasası'nda, 17 defa değişiklik yapılmıştır. Bu toplumun ihtiyaçlarına göre yapılmamış, o dönemin cuntacıları tarafından hazırlanmış bir anayasadır. Yüzde 92 oyla kabul edilmiştir fakat halkımız, özgür iradesiyle oy kullanamamıştır. Ayrıca o dönemde sadece Anayasa'nın kabulü yolunda propaganda yapılabilirdi, aleyhte propaganda yasağı vardı. Onun için oran böyle yüksek çıktı. Millet, asker bir an önce kışlasına çekilsin diye genelde kabul oyu verdi. Biz seçilmeden önce, Anayasa'yı değiştireceğimize söz vermiştik. Anayasa taslağı hazırladık, tüm sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere bu taslağı gönderdik fakat hiçbir siyasi partiden destek göremedik. Hattâ CHP, insan haklarına aykırı olduğu ve hukuk bağımsızlığını tehlikeye attığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme ise anayasa paketinin, insan haklarını genişleten ve hukuk bağımsızlığını zedelemeyen bir yapıda olduğunu kabul etti. Bazı partiler, anayasa değişikliği maddeleri arasında, kayısı ve fındık fiyatlarının olup olmadığını soruyor. 'İş ve aş artacak mı?' diyorlar. İnsanlarımız anayasa paketiyle daha fazla demokrasiye kavuşacaktır. Buna bağlı olarak iş ve aş da artacaktır." dedi.

Anayasa değişikliği,le herkese eşitlik sağlanmasının temel hedeflerden biri olduğuna vurgu yapan İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, "Eskiden Genelkurmay Başkanı, Yüce Dîvan'da yargılanamıyordu. Artık o ve kuvvet komutanları, yaptıkları hatalardan dolayı yargılanabilecek. Bize 'asker düşmanı' diyorlar fakat biz, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde herkesin eşit olmasını istiyoruz. Yaptığımız işler millet içindir. Kim devletin başına gelirse gelsin millete hizmet edenlerin önünü tıkanmasını istemediğimiz için anayasa değişikliği paketini hazırladık. Yani anayasa değişikliği AK Parti değil, millet meselesidir." diye konuştu.