Yukarı Karabağ'da savaş çıkarsa KGAÖ devreye girecek
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ermenistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Gümrü'de bulunan Rus askeri üssünün kullanım süresini 2044'e kad
Eski Sovyet ülkelerinin NATO gücü olarak bilinen Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) 20-21 Ağustos'ta gerçekleşecek gayri resmi zirvesi öncesi Medvedev ve beraberindeki heyet 1915 olayları ile ilgili sözde soykırım müzesini ziyaret etti. 2008 ziyaretinde müze bahçesine diktiği ağacı sulayan Medvedev, sonsuzluk ateşine karanfil bıraktı. Rusya lideri müze onur defterine de 'yaşamın medeni ülkeler açısından korunması gereken en büyük değer' olduğunu yazdı.
Müze ziyareti sonrası Sarkisyan'ın onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Rusya lideri ve eşi Svetlena, Sarkisyan çifti ile birlikte başkent sokaklarında dolaştı, Cumhuriyet Meydanı'nda havuza bozukluklarını attı ve dilek diledi. Sarkisyan ve Medvedev çifti geceyi de jaz kafede müzik dinleyerek geçirdi.
BÖLGEDE SAVAŞ ÇIKARSA KGAÖ ANLAŞMASI DEVREYE GİRECEK
İkinci gün resmi temaslarına başlayan Medvedev ve Sarkisyan, ikili görüşmelerin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Medvedev Sarkisyan'la birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında Yukarı Karabağ sorununun Minsk grubu çerçevesinde ve tarafların kabul edeceği ortak bir yolla çözülmesinden yana olduğunu söyledi. Rusya lideri, "Yukarı Karabağ'da, 2008 yılında Abhazya ve Güney Osetya'da yaşanan gelişmelerin benzeri olursa, Rusya bu durumda ne gibi adım atacak" sorusunu KGAÖ anlaşmasının devreye gireceğini söyleyerek cevapladı.
Rusya'nın Kafkaslar'da barıştan yana olduğunu hatırlatan Medvedev, "Bölgede kriz durumlarında Rusya KGAÖ çerçevesinde ve kendi müttefik yükümlülüklerine uygun olarak adım atacak... Ermenistan da KGAÖ üyesi. Örgüt anlaşmasında tüm konular geniş bir şekilde yer alıyor. Burada üyelerin yükümlülükleri ve imkanları yer alıyor. Rusya müttefik ülke yükümlülüklerini çok ciddi olarak ele alıyor. Bölgedeki en güçlü devlet olarak Rusya Federasyonu'nun hedefi, orada barışa ve yasal düzene destek vermektir." değerlendirmesinde bulundu.
MİNSK GRUBUNDA FORMAT DEĞİŞEBİLİR
Tarafların olumlu yaklaşmaları durumunda Yukarı Karabağ'da barışın sağlanması için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu'nun (Rusya, ABD ve Fransa) formatında değişiklik yapılabileceğini kaydeden Medvedev, sorunun çözümü için Minsk Grubu dışında daha etkili bir mekanizma görmediğini de belirtti. Kurumlardan çok neticenin önemli olduğunu hatırlatan Rusya lideri, "Tarafların güvenmediği ya da kuşku duyduğu mekanizmalardan sonuç almak zor... Ancak, taraflar yeşil ışık yakarsa Minsk Grubu ya da başka kurumlar çerçevesinde başka katılımcılara olumlu bakarız. Önemli olan çalışmanın etkili olması..." değerlendirmesinde bulundu.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan da Rusya'nın bölgede sorunun çözümüne sağladığı katkıdan dolayı teşekkür ederek, "Rusya'nın provokasyon ve askeri çözüm hırslarını önleyici ve bölgede güç dengelerini gözeten politikalarını minnetle karşılıyorum. Bu bizim Yukarı Karabağ'da çözüm politikamızla uyuşuyor..." ifadelerini kullandı.
"RUSYA, BÖLGEDE AZERBAYCAN'A KARŞI YAPILANMAZ"
Medvedev'in Ermenistan ziyareti ve askeri üsle ilgili anlaşmasını değerlendiren Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elhan Poluhov Rusya'nın Gümrü'de bulunan 102. askeri üssünün Bakü'ye karşı olmadığını söyledi. Gürcistan'ın Ahılkelek ve Batum üssünün Gümrü'ye taşınması sırasında Moskova'nın kendilerine garanti verdiğini hatırlatan Poluhov, "Hiç bir zaman bu askeri üs Azerbaycan'a karşı kullanılmayacak. Biz Rusya tarafının Ermenistan'da bulunan askeri yapısının Azerbaycan'a karşı kullanmayacağı yönündeki sözüne sadık kalacağını umuyoruz" dedi.
Uzmanlar, Kafkaslar'da savaş çıkması durumunda ise Kremlin'in politikalarını Ermenistan'la olan müttefik ilişkilerinin belirleyeceğini kaydediyor ve Rusya'nın yeni dönemde Kafkaslar'da gücünü pekiştirdiğine dikkat çekiyor. Bir diğer değerlendirme de artık topraklarının yüzde 20'si Ermenistan'ın işgali altında bulunan Bakü'nün güç kullanma şansının giderek zayıfladığı. Gümrü'de bulunan 3 bin 500 kişilik askeri varlığını güçlendirmeye hazırlanan Moskova, 1995'de 25 yıllığına kiraladığı askeri üssü 2044'e kadar kullanacak.