Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık barajlardaki su miktarını azalttı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları baraj ve göllerdeki su seviyesinin düşmesine neden oldu.

Türkiye'nin en büyük tatlı su göl

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları baraj ve göllerdeki su seviyesinin düşmesine neden oldu.

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde su miktarı az da olsa artarken, bazı baraj ve göllerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40'a varan oranlarda düşüş tespit edildi.

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya'da, baraj ve göllerde su miktarlarında önemli oranda düşüş yaşandığı tespit edildi. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına aşırı sulama da eklenince, Konya Ovası'ndaki gölet ve barajlardaki su seviyesi her geçen gün azalıyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre, en fazla azalma, Konya'nın içme suyu ihtiyacını da karşılayan Apa Barajı'nda olduğu belirlendi.

Alınan bilgilere göre, geçen yıl aynı dönemde 46 milyon 900 bin metreküp su bulunan Apa Barajı'nda bu yıl 17 milyon 300 bin metreküp su bulunuyor. Yine İvriz, Çavuşcu ve Altınapa barajlarında da geçen yıla göre yüzde 35 civarında düşüşler tespit edildi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir'de geçen yıla göre artış dikkat çekti. 2008 yılı Ağustos ayı ölçümlerine göre 3 milyar 340 milyon metreküp suyun bulunduğu gölde, doluluk oranı 336 bin 600 metreküp artışla 3 milyar 706 milyon 600 bine yükseldi.

Yapılan araştırmalarda, toplam 96 bin sulama kuyusunun bulunduğu Konya'da 34 bininin ruhsatlı olduğu ortaya çıktı. Yetkililer, su kaynaklarının daha verimli kullanılması uyarısında bulundu. Tarım kesiminin vahşi sulama yerine damla sulamayı tercih etmesini öneren yetkililer, kaçak kuyu açanlarla ilgili yasal işlem yapıldığının altını çizdi.