Türkiye'nin giremediği Rusya tavuk pazarına ABD geri döndü

Rusya'nın klor standartlarına uymadığı gerekçesi ile ABD tavuk ürünlerine getirdiği ihracat yasağı kalkıyor. Rusya Tarım Bakanlığı sözcüsü Oleg Aksyon

Rusya'nın klor standartlarına uymadığı gerekçesi ile ABD tavuk ürünlerine getirdiği ihracat yasağı kalkıyor. Rusya Tarım Bakanlığı sözcüsü Oleg Aksyonov 68 Amerikan tavuk üreticisi şirketin belirlenen sağlık standartlarını karşıladıklarını, önümüzdeki günlerde ABD'den tavuk alımına başlanacağını açıkladı. Böylece Türkiye'nin ABD'ye gelen yasak nedeni ile boşalan pazara girme planları da sona ermiş oldu.

Rusya 1 Ocak 2010'dan itibaren uygulamaya koyduğu yeni sağlık standartları ve düşük klor oranları nedeni ile ABD'den yapılan tavuk ithalatına yasak getirmişti. 2010'da 600 bin ton olan ABD'nin kotasının yerli üretim ve Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelerden yapılacak ithalatla kapatılması planlanıyordu. Ancak Rusya'nın kota miktarını 2010 için 57 bin tonla sınırlı tutması ve fiyatların cazip olmaması nedeni ile Rusya tavuk pazarına Türk şirketler giremedi. Türkiye yasağın başladığı günlerde toplam 1 milyar dolar değerinde 500 bin ton tavuk ihraç etmeyi planlıyordu.

ABD'nin yoğun çalışmaları sonucu Rusya'nın tavuk ürünlerine getirdiği yasak kaldırılmış oldu. Haziran 2010'da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama yasağın kaldırılması konusunda mutabakat sağlamıştı. Ancak klor miktarının istenilen seviyeye çekilmediği gerekçesi ile uygulamaya geçilememişti.

Türkiye Rusya'nın toplam 800 bin tonluk tavuk pazarından pay almak için çalışmalarını sürdürüyor. Buna göre ABD'nin 600 bin ton olan kotasının 450 bine çekilerek oluşan 150 bin tonluk miktarın Türkiye ve Hindistan arasında paylaşılması planlanıyordu. Son olarak Medvedev'in Türkiye ziyaretinde tarım bakanlıkları arasında anlaşma imzalanmış, kanatlı hayvan ithalatına getirilen yasak kaldırılmıştı. Rusya Tarım Bakanı Elena Skrynnık, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'le birlikte Ankara'da düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye'ye 2010'da 57 bin tonluk kota verildiğini, bu rakamın 2011'de 150 bin tona çıkarılacağını açıklamıştı.