'Küçük Karabalıklar' Kent Planlıyor

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, "Çocuklar bizim her şeyimiz, onlar için çalışıyor ve onların daha güzel ve huzurlu bir kentte yaşayabilmeleri için gayret ediyoruz" dedi.

'Küçük Karabalıklar' Kent Planlıyor
Çankaya Belediyesi Toplumsal Dayanışma Merkezi (TODAM) tarafından 7-12 yaş grubu çocuklar için düzenlenen ve TÜBİTAK tarafından onaylanan "Küçük Kara Balıkla Bilim ve Sanata Yolculuk" başlıklı Yaz Okulu Projesi devam ediyor. Küçük Karabalık çalışması hakkında bilgi veren Tanık, düzenledikleri yaz okullarıyla çocukların spor yapmalarını, toplumsallaşmalarını, arkadaşlık ve dostluk bağlarını güçlendirmeleri sağladıklarını belirterek, "Çocuklar bizim her şeyimiz, onlar için çalışıyor ve onların daha güzel
ve huzurlu bir kentte yaşayabilmeleri için gayret ediyoruz. Düzenlediğimiz yaz okullarıyla onların spor yapmalarını, toplumsallaşmalarını, arkadaşlık ve dostluk bağlarını güçlendirmeleri sağlıyoruz" dedi.
Eşzamanlı olarak 15 mahallede yürütülen yaz okulu projesinin ikinci etabından 523 çocuk yararlandı. Yaz okulu kapsamında çalışmalara katılan çocuklar, yaratıcı drama, oyunlar, resim, boyama, maket yapımı, çocuk haklarıyla birlikte bilimin ve sanatın farklı kolları hakkında eğitimler alıyorlar. Samet Behrengi'nin "Küçük Kara Balık" kitabı eşliğinde yürütülen yaz okulu kapsamında seramik çalışmalarından, kent gezilerine, süt şenliğinden tiyatro gösterilerine, ormanda bitki incelemeden canlıların yaşam
döngülerine kadar farklı alanlarda çeşitli çalışmalar yürütülüyor.
Proje kapsamında her dönem içerisinde çocuklara kent, canlılar nerede yaşar, kent planlaması drama yöntemiyle, çocukların aktif katılımıyla birlikte gerçekleştiriliyor. Mimar ve mimarlık öğrencileri tarafından verilen eğitimlerde, çocuklar kentte olması gereken yapıları, bu yapılar arasındaki ilişkileri öğreniyor, kentteki sosyal yaşam üzerine tartışmalar ve ihtiyaçlar üzerinden bir planlama süreci oluşturuyorlar. Yapıların özelliklerini ise gruplara ayrılan çocuklar 'nesi var' oyunuyla öğreniyorlar.
Küçük Kara Balığın yaşadığı ortamlarla, kendi ortamları arasında paralellik kuran çocuklar, Küçük Kara Balığın yaşadığı kaya kovuğunu, yaşadıkları eve, dereyi sokağa, nehri mahalleye, gölü şehre, denizi kentlere benzeterek yorumluyorlar. Sonrasında her çocuk bir küçük karabalık oluyor ve mahallesini keşfe çıkıyor, mahalledeki yapılaşma ve çevrelerinde gördükleri üzerine notlar alıyorlar.