Hacıbektaş şenliklerinde provokatörlere tepki

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 47. Ulusal 21. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma törenlerinde, bakanlar bir grup vatandaş tarafından

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 47. Ulusal 21. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma törenlerinde, bakanlar bir grup vatandaş tarafından protesto edilirken, Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, sayılarını 15-20 kadar olduğunu söylediği provokatörlere tepki gösterdi.

Ünlü Türk İslam Düşünürü Hacıbektaş-ı Veli anısına düzenlenen anma törenleri ve kültür sanat etkinlikleri bu yıl ulusal düzeyde 47, uluslararası düzeyde ise 21. kez gerçekleştiriliyor.

Sabah saatlerinde Hacıbektaş Belediyesi önündeki Cumhuriyet Meydanı'nda resmi açılışı yapılan programa; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Faruk Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, Nevşehir milletvekilleri A. Erdal Feralan, Rıdvan Köybaşı, Mahmut Dede, DSP Genel Başkanı Masum Türker, eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Nevşehir Valisi Osman Aydın, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Turgay Aras, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Hacıbektaş Kaymakamı Mustafa Eldivan, çevre illerin valileri, belediye başkanları ve binlerce kişi katıldı. Törende, güvenlik güçleri tarafından geniş güvenlik önlemi alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hacıbektaş Semah Ekibi'nin gösterileri ile başlayan kutlamalar kapsamında konuşan Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, sayılarını 15-20 kadar olduğunu söylediği provakatörlere tepki gösterdi.

Devlet ve millete hizmet için çalışan herkesin ilçe topraklarına ayak bastığı andan itibaren dostları olduğunu belirten Selmanpakoğlu, "Aramızda bulunan herkes eşittir, dosttur. Hacı Bektaş öğretisini kalbimize kazımış isek, kim olursa olsun bizim için yüce konuktur. O konukları incitmek isteyen provokatörleri bugüne kadar aramızdan atmadım. Onların da bir iyilik tarafı vardır diye düşündüm. Ancak sayıları 15-20 kadar olan bu provokatörler hepimizi suçluyor, lekeliyor. Gelecek yıl onları aramıza almayacağız." dedi. Selmanpakoğlu, konuşmasında, Hacı Bektaş Külliyesi ve Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonunu yaptıran Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a teşekkür etti.

KILIÇDAROĞLU SEVGİ VE HOŞGÖRÜ MESAJLARI VERDİ

Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise sevgi ve hoşgörü mesajları verdi.

Hacıbektaş Belediyesi binasının önünde 2 güzel resmin asılı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Birinde aslan ve ceylan birlikte Hacı Bektaş Veli'nin kucağında görünüyor. Aslan gücü, ceylan ise sevgiyi ve hoşgörüyü simgeliyor." dedi.

Sevgi ve gücü barıştırarak toplumun huzura kavuşabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Hacı Bektaş bir gönül adamı idi. O, 12. yüzyıldan başlayarak bütün dünyayı aydınlatan sözleri yazdı. Eğer biz 13. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar gelip Hacı Bektaş Veli'yi anıyorsak, büyüklüğü daha iyi anlaşılır. Hacı Bektaş Veli, aydınlanmanın yolunu açarken yalnız değildi. Anadolu erenleri ile birlikte bütün Anadolu'ya, Balkanlara yayıldılar. Onlar bize sevgiyi, dostluğu, hoşgörüyü anlattılar. Hiç kimseyi ötekileştirmeme kavramını yüzyıllar öncesinden söylediler. Dediler ki "72 millet birdir. Bir olun, iri olun, diri olun. Gönlünüz insan sevgisiyle dolsun. Onlar bize bunu öğrettiler.

kimseyi incitmemeye, kırmamaya özen göstermeliyiz. Biz sevgi insanı olmak zorundayız. Düşüncelerini beğenmediğimiz insanlara saygı göstermeliyiz. O nedenledir ki tüm düşüncelere saygı göstermek, hoşgörüyle karşılamak, ona kendi düşüncelerimizi de özgürce dile getirmeliyiz." diye konuştu.

BAKANA TEPKİ

Konuşmasını yapması için davet edilen Devlet Bakanı Faruk Çelik'e, töreni izlemeye gelen bir grup vatandaş tarafından tepki gösterildi. İsmi anons edildikten sonra önce yuhalanan sonra da gürültü yapılarak konuşması engellenmeye çalışılan Bakan Çelik, buraya siyaset yapmaya gelmediğini, hizmet için geldiğini söyleyerek sözlerine başladı. Hacı Bektaş'ın huzurunda olduklarını belirten Çelik, tepki gösterenlere, "Burada nasıl davranılması gerektiğini en iyi sizlerin bilmesi gerekir." diye seslendi.

Burada Hacı Bektaş'ı anmak, daha da önemlisi anlamak üzere toplandıklarını ifade eden Bakan Çelik, "Siz tepki gösteren arkadaşlardan şunu istirham ediyorum. Dinleyin, sonra tepkinizi gösterin. Dinlemeden tepki göstermek size yakışmaz." dedi.

Çelik, burasının siyaset meydanı olmadığını, dostluk ve kardeşliğin meydanı olduğunu vurguladı. Çelik, "Kötülüğe karşı iyilik yapmak Hacı Bektaş'ın sözü. Kimsenin sırrını kimseye söyleme diyor Hacı Bektaş Veli. Birlik ve beraberliğimizi mutlaka korumalıyız. Bizi biz yapan değerleri mutlaka korumalıyız." dedi.

Hacı Bektaş'ın 'bir olalım, iri olalım, diri olalım' dediğini aktaran Bakan Çelik, şunları söyledi: "Alevi- Bektaşi kardeşlerimizin talepleri yıllarca göz ardı edildi. Sanki memlekette Aleviler yaşamıyormuş gibi hareket edildi. İlk kez Alevilerle dertleştik, konuştuk. Çok önemli çalıştaylar yaptık. Alevilerin, Bektaşilerin taleplerinin çözümünde son noktaya gelindi. Cemevlerinin statüsü çözülecektir. Hep beraber çözeceğiz. Ayrım yapmadan, sorunları hep birlikte çözeceğiz. Bu konuda son noktaya gelindi."

Yapılan konuşmaların ardından, Nevşehir Valisi Osman Aydın tarafından 17. Hacıbektaş Dostluk ve Barış Ödülü gazeteci Osman Şener'e verildi. Hacıbektaş Veli'yi anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere de Vali Osman Aydın tarafından ödülleri verildi.

Açılış töreninden sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Faruk Çelik ve beraberindeki heyet üyeleri Hacı Bektaş Veli Müzesini ziyaret etti. 18 Ağustos 2010 Çarşamba günü sona erecek olan etkinlikler kapsamında, vatandaşların en çok ilgi gösterdikleri yerlerin başında Hacıbektaş Veli Müzesi ve Çilehane yer alıyor.

Hacıbektaş Veli Müzesi'ne bin 500 metre uzaklıkta bulunan ve Hacıbektaş Veli'nin çile çektiği ve ibadet ettiği yer olarak bilinen Çilehane mevkiindeki Deliklitaş da en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor.