Çevre ve Orman Bakanlığı:Yangına hızlı müdahale Marmaris ve Heybeli Ada'yı kurtardı

Çevre ve Orman Bakanlığı, haftasonu Marmaris ve İstanbul Heybeli Ada'da çıkan yangınların hızlı müdahale sonucu kısa sürede kontrol altına alındığını

Çevre ve Orman Bakanlığı, haftasonu Marmaris ve İstanbul Heybeli Ada'da çıkan yangınların hızlı müdahale sonucu kısa sürede kontrol altına alındığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 14 Ağustos 2010 Cumartesi günü Marmaris'te sıcak küllerin çöp konteynırlarına boşaltılması nedeniyle çıktığı düşünülen alevlerin ormana sıçrayarak sıcak hava ve düşük nem nispeti yüzünden büyük bir orman yangını çıkmasına sebep olduğu belirtildi. Kısa zamanda büyüyen yangının, orman teşkilatının kara ve hava takımlarının müdahalesi neticesinde kontrol altına alındığı belirtilen açıklamada, Marmaris ve bölgedeki yazlıkların büyük bir felaketten kurtulduğu belirtildi. 15 Ağustos 2010 Pazar günü ise İstanbul Heybeli Ada'da bilinmeyen bir sebepten dolayı yangının çıktığı ifade edilen açıklamada, yangının gözetleme kulesinden görülerek 5 dakika içinde Samandıra'daki yangın uçaklarının, Heybeli Ada'daki arazöz ve bilahare su atar helikopterler tarafından müdahale edildiği bildirildi.

Açıklamada, "Yangının büyüme ihtimaline karşı Bursa'daki amfibik uçak ve helikopterler İstanbul'a hareket ettirilmiş ve karada da çıkarma gemileri hazırlanmıştır. Ancak çok hızlı müdahale neticesini vermiş ve Bursa ekibi ulaşmadan İstanbul yangınla mücadele ekibi yangını kontrol altına almıştır." denildi.

Yangının seyrini sürekli takip eden Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun, orman teşkilatının bu üstün başarısı karşısında Orman Genel Müdürlüğü mensuplarını kutladığı kaydedildi.Öte yandan, açıklamada geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda orman yangınları ile mücadelede Akdeniz havzasında en başarılı ülke Türkiye'nin olduğu ifade edildi.

Orman yangınlarındaki son durum ise şöyle: 1 Ocak – 16 Ağustos 2010 döneminde Türkiye'de 917 adet orman yangını meydana geldi ve 992 hektar alan zarar gördü. Aynı dönemde; Portekiz'de 19.347 hektar, İspanya'da 12 bin 125 hektar, İtalya'da 7 bun 120 hektar, Fransa'da 4 bin 700 hektar ve Yunanistan'da da 3 bin 057 hektar alan yandı.