580 Yıldır Yaşatılan Ramazan Geleneği

Çorum'un Osmancık ilçesinde Koca Mehmet Paşa tarafından başlatılan ramazan geleneği tam 580 yıldır yaşatılıyor

Çorum'un Osmancık ilçesinde Koca Mehmet Paşa tarafından başlatılan ramazan geleneği tam 580 yıldır yaşatılıyor. 1430 yılında başlatılan imaret geleneği ile bugün bin 600 kişiye iftar yemeği veriliyor.
Osmancık ilçesinde 1430 yılında Koca Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen ve 1839 yılına kadar konuklara ve işçilere her gün yemek sunulmakla birlikte Ramazan aylarında yoksullara iftar verilen imaretin tarihi geleneği halen yaşatılıyor. Osmancık Belediyesi ve Koyunbaba Vakfı'nın üstlendiği iftar geleneği sayesinde ilçede bin 600 kişiye sıcak yemek veriliyor.
Koca Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ancak bugüne kadar ayakta kalamayan aş evinin yerine Osmancık Belediyesi tarafından inşa edilen Koca Mehmet Paşa İmaret Aşevi'nde pişirilen sıcak yemek Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Birimi personelince ev ev dolaşılarak 250 aileye ulaştırılıyor. Koyunbaba Vakfı tarafından her yıl kurulan Ramazan çadırında ise günlük 400 kişiye iftar veriliyor.
Osmancık ilçesinin 580 yıllık bu tarihi geleneğini Osmancık Belediyesi ve Koyunbaba Vakfı'nın dışında hayırsever vatandaşlarda üstlenmiş durumda. Her yıl Ramazan ayı geldiğinde "tarihi geleneğe benim de katkım olsun" diyen onlarca hayırsever vatandaş, Koyunbaba Vakfı ve Osmancık Belediyesi'nin İmaret Aşevi'ne yardımda bulunuyor.
Kendisi de Osmancıklı olan Koca Mehmet Paşa tarafından 1430 yılında yaptırılan imaretin bugün sadece camisi ayakta. Aşevi ve misafir odaları ile medresenin bazı bölümlerinin 1937 yılına kadar ayakta olduğu biliniyor. Ancak bugün sadece cami olarak hizmet verebilen imaretin aşevi de ramazan aylarında Osmancık Belediyesi'nin yaptırdığı bölümde hizmet veriyor.