Thy'nin Hedefi Dünyanın En Büyüğü Olmak

Muğla Belediyesi'nin davetlisi olarak Muğla'da söyleşiye katılan Türk Hava Yolları Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Doç

Thy'nin Hedefi Dünyanın En Büyüğü Olmak
Muğla Belediyesi'nin davetlisi olarak Muğla'da söyleşiye katılan Türk Hava Yolları Genel Müdürü ve İcra Kurulu Başkanı Doç. Dr. Temel Kotil, THY'nin 2006 yılında gerçekleştirilen özelleştirme operasyonundan sonra çok hızlı bir büyüme yakaladığını açıkladı. Kotil, ana hedefin dünyanın en büyük havayolu şirketi olmak olduğunu belirtti.
Muğla Belediyesi Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilen 'Markalaşma ve Küresel Bir Başarı Öyküsü Türk Hava Yolları' konulu söyleşiye katılan THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türk Hava Yolları'nın gelirde dünyada 28'inci sırada bulunduğunu, 126 yurt dışı, 37 yurt içi uçuşu gerçekleştirdiklerini, kapsama alanında da dünyada 8'inci sırada bulunduklarını söyledi. Kotil, "Avrupa'daki Pazar payımız 2005 yılında yüzde 4 iken, bugün yüzde 8,5'e yükseldi. Şu anda Avrupa'da Lufthansa ilk sırada, Aır France ikinci sırada, Türk Havayolları üçüncü sırada. Dünyada 850 adet havayolu şirketi var. Her yıl havayolları kanalıyla 500 milyar dolar uçuş ücreti ödeniyor. Biz bunun yüzde 1,3'ünü elde ediyoruz. Finansal seyahatte dünyada birinci durumdayız" dedi.
2010 TANITIM BÜTÇESİ 70 MİLYON DOLAR
Tanıtıma büyük önem verdiklerini belirten THY Genel Müdürü Kotil, "2005 yılı tanıtım bütçemiz 5 milyon dolar iken, bu yılki tanıtım bütçemiz 70 milyon dolar. 2005 yılında Genel Müdür oldum. 2002, 2003 yılı tasarruf yılı idi. 2006 yılında büyümeye başladığımız zaman 24 yurtdışı noktasına uçuş başlattık. Şu anda yurt dışından gelen her her üç yolcudan birisi transit yolcu. Hedefimiz yurt dışından gelen her üç yolcudan ikisini transit yolcu yapmak. Gelirimizin yüzde 67'si yurt dışı geliri. Yani yurt dışı satışlarımızdan elde edilen gelir. Yani 6 milyar dolar gelirimizin 4 milyar doları yurt dışından gelen para. Bu paranın da ana kaynağı gelen transit yolculardan elde ediliyor. Dünyadaki havayolu pazarının toplam payı 500 milyar dolar. Biz yüzde 50'sini istemiyoruz. Yüzde 10'unu alsak bu 50 milyar dolar eder" dedi.
5 YILDIZLI DÜNYANIN 6'INCI HAVAYOLU ŞİRKETİ OLMAK İSTİYORUZ
THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin ana hedefini açıklarken, "Bizim ana hedefimiz dünyanın en büyük havayolu şirketi olmak. Dünyanın en büyük havayolu şirketi olacağız dediğimiz zaman altımız dolu olması nedeniyle bunu söylüyoruz. Yani bizim tarlamızda daha boş alan var. Avrupa'da havayoluna harcanan para 150 milyar dolar. Bunun yüzde 10'unu alsak 10 milyar dolar yapar. Şu anda 4 yıldızlı bir havayolu şirketiyiz. Dünya'da sadece 5 yıldızlı 5 havayolu şirketi var. Biz en kısa zamanda 5 yıldız alarak 6'ıncı, 5 yıldızlı havayolu şirketi olacağız. Bu bize ne kazandıracak. Öncelikle tercih sebebi olacak. Çünkü sürekli uçuş yapan önemli işadamları tercihlerini yıldızlı hava yollarına yapıyor. Bunun için öncelikle beynimizde 5 yıldızlı olacağımızı kendimize inandırmak için her gün 130 uçuş personelimizi eğitime alıyoruz. 29 gün uçan personel, bir gününü eğitime ayırmak zorunda" dedi.
ÖZELLEŞTİRME İLE BÜROKRASİDEN KURTULDUK
Türk Hava Yollarının büyüme aşamasının 2006 yılından sonra başladığını belirten Temel Kotil, "2006 yılından önce kamu kurumu olduğumuz için bürokratik engeller büyümemizi engelledi. Kamu düşmanı değilim, ama çok basit bir imza için Sayın Başbakan'ın imzası gerekiyordu. Teamüller bunu gerektiriyordu. Personel alamıyorduk. Uçak alınacak, engellerle karşılaşıyorduk. Bizi operasyonel kiralamaya zorladılar. Operasyonel kiralama daha pahalı. 21 Mayıs 2006 tarihinde Türk Hava Yolları özelleşmeseydi, hiçbir şekilde bugünkü haline gelemezdi. Başarımızda karar verme mekanizmasının çok önemli rolü var. Kamu'dan özele geçince, bu defa özelin özeli olduk" dedi.
MUĞLA'YA ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI YAPILABİLİR
Muğla bir turizm ve öğrenci kenti. Muğla'da Dalaman ve Milas-Bodrum Havalimanları gibi iki uluslar arası havalimanı var. Şehirden şehire uçuş yapan küçük pervaneli uçak şirketlerinin inebileceği bir havalimanı yapılabilir. Bunu yaygınlaştırmamız gerekiyor. Muğla merkezin nüfusu 60 bin kişi ve bir öğrenci kenti. Burada okuyan 25 bin öğrenci var. Bu sayı ileride daha da artacak. Bu konu sayın bakanımızı ilgilendiren bir konu, fakat benim şahsi kanaatim, Muğla'da şehirden şehire uçuş gerçekleştiren pervaneli uçakların inebileceği bir küçük havalimanı yapılabilir. Bununla ilgili de bildiğim kadarı ile bir proje var" dedi.
KİLOLU PERSONELE İZİN VERİLDİ
Türk Hava Yollarında standardın üzerinde kilosu bulunan personele tavsiyede bulunduklarını açıklayan THP Genel Müdürü Kotil, "Biz 6 ay önce kilolu standartlarımızın üstünde kilosu bulunan arkadaşlarımıza zayıflamaları yönünde tavsiyede bulunduk. Bu rakam 4 bin 500 personelimizden 100'e yakınını ilgilendiriyor. 6 ay süre geçtikten sonra 6 ay da ücretsiz izin verdik. Kilo hiçbir zaman iyi değil. Bizim de bir standardımız var. Standartlarımıza uymayanlar kilolarını verinceye kadar izinli sayılacaklar. Bizim standartlarımızı yakalayan personel sabah gelsin işine başlasın" dedi.