Sıcak Ramazan'da Beslenmeye Dikkat

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sağlık açısından bazı riskleri gündeme getiriyor

Sıcak Ramazan'da Beslenmeye Dikkat
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sağlık açısından bazı riskleri gündeme getiriyor. Oruç tutarken zorlanmamak ve sağlığımızı korumak için bol su ve iftardan sahura kadar ara öğünlerde hafif yiyecekler tüketmek uzmanların yaptığı en önemli uyarılar arasında bulunuyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Polikliniğinden Diyetisyen Merve Örnek, Ramazan ayında özellikle risk grubunda olanların çok dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Diyetisyen Merve Örnek; "Aç kalma süresinin uzunluğundan ötürü sahura mutlaka kalkılmalı, bunun yanında sahurda hafif kahvaltı niteliğinde yiyecekler tüketilmelidir. Gündüz saatlerinde güneşte kalmamaya dikkat edin. İftarda ise hafif yemeklerle başlayıp yağdan uzak durulmalı, kuru baklagiller ve sebzelerden oluşan menüler hazırlanmalıdır. İftarda çok miktarda yemek yerine, akşamı öğünlere bölerek geçirmek gerekirken, iftardan bir saat kadar sonra egzersiz yapmak çok faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.
Merve Örnek gün boyu düşen kan şekerinin tatlı ihtiyacını arttırdığına dikkat çekerek, hamurlu ve kızartılmış tatlılar yerine, hafif sütlü tatlılar tüketilmesi gerektiğini söyledi.
AYRAN SÜT VE SODA TÜKETİN
Diyabet,kalp ve tansiyon hastalığı olanların sürekli doktor kontrolünde olması gerektiğini ifade eden Merve Örnek bu hastalıkları olanların doktoruna danışmadan uzun süre aç kalmaktan kaçınmalarını tavsiye etti.Sıcak havalarda yeterli miktarda sıvı tüketiminin önemine dikkat çekerek; "Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği miktara göre günde 10-14 bardak su tüketilmelidir. Ayrıca sıvı takviyesi olarak asitli ve şekerli içecekler yerine ayran, süt, soda gibi içecekler içmeliyiz" dedi.