Sel Felaketi, Almanya'yı Da Vurdu

Şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketi nedeniyle Doğu Avrupa genelinde en az 11 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Hafta sonu Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ni etkisi altına alan sel felaketi, Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde paniğe neden oldu. Bölgede yaşayan yüzlerce kişi tahliye edilmesine rağmen, 3 kişi hayatını kaybetti. Almanya'nın Polonya sınırı yakınlarındaki eyaletleri sel felaketinde zarar görürken, yetkililer sınırdaki Neisse ve Spree nehirlerinde su yüksekliğinin çok yüksek seviyelere ulaşacağını duyurarak, vatandaşları uyardı. Gönüllü itfaiye yardımcısı Klaus Joachim, "Şu anda su seviyesi
normale döndü. Hatta 10 santim kadar düşmüş durumda. Bunun sebebi de diğer şehirlerde artan su seviyesi ve şehirlerdeki su baskınları" diye konuştu.
Almanya'da yaşayan Gem Franke ise, daha önceden bu tip sel baskınlarını yaşadıkları için hazırlıklı olduklarını söyledi. Franke, "Nehir kenarını çevreleyen baraj ve setleri yükseltmiştik zaten. Gereken yerlere de kum torbaları yerleştirerek gelebilecek zararı en aza indirmeyi amaçladık" dedi.
Petke ailesi de itfaiyenin olası bir sel baskını öncesinde uyarı yapmasının önemini vurgularken, böylece hazırlık yapılabileceğinin altını çizdiler. Hafta sonu Doğu Avrupa'yı etkisi altına alan aşırı yağışlar, Polonya'da baraj ve setlerin yıkılmasına, çok sayıda yerleşim yerinin sular altında kalmasına neden olmuştu.