Kongo Heyeti Toki Konutlarına Hayran Kaldı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan konutlara yabancı ilgisi sürüyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan konutlara yabancı ilgisi sürüyor. Beraberindeki heyetle TOKİ konutlarında incelemelerde bulunan Kongo Cumhuriyeti Başbakan Temsilcisi Dr. Freddy Mbakata, "TOKİ, mutlaka Kongo'da da konut yapmalı" dedi.
Daha önce IMF görevlileri ile İtalyan, Fransız, ABD, Suriye ve Cezayir heyetleri tarafından incelenen TOKİ sistemine bir talipli de Afrika'dan çıktı. Türkiye'nin toplu konut alanında aldığı mesafeyi yakından incelemek isteyen Kongo Cumhuriyeti Başbakanı Adolphe Muzito'yu temsil eden Dr. Freddy Mbakata ve beraberindeki heyet projeler hakkında bilgi aldı. TOKİ'nin Ankara Gölbaşı Örencik Konutları ile okul ve diğer sosyal donatıları gezen heyet konutlara ve donatılara hayran kaldı. Örencik konutlarını
inceledikten sonra düşüncelerini aktaran Dr. Freddy Mbakata, Kongo'da her 5 yılda bir kalkınma planı hazırladıklarını belirterek, "Önümüzdeki dönemde, konut, hastane, okul ve diğer altyapı alanlarındaki açığımızı kapatmak istiyoruz. TOKİ, tek başına bunların tamamını yapıyor. Bu çerçevede Türkiye'nin ve TOKİ'nin deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Konutlar içinde yapılan okulları çok beğendim. Benim ülkemde de insanların modern konutlarda yaşamasını, çocuklarımızın böyle okullarda okumasını hayal
ediyorum" dedi.
Kongo Cumhuriyeti'nin Afrika'nın üçüncü büyük ülkesi olmasına rağmen halkın modern koşullarda yaşamadığını kabul eden Mbakata, "Konut sorununu çözmek için pek çok ülkeyle istişareler yaptık. Bize Türkiye'yi ve TOKİ'yi önerdiler. İlk olarak Kuzey Ankara Projesini gördük ve adeta kıskandık. Böylece TOKİ'yle irtibata geçtik" dedi.
TOKİ ile ortak bir çalışma yürütecek olan heyet, Türkiye'deki diğer büyük yatırımları da yerinde incelemek için İstanbul'a geçecek. TOKİ tarafından yapımı devam eden Seyrantepe Stadı'nı da gezecek olan Kongo heyeti, Kongo Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'na sunulmak üzere bir rapor hazırlayacak.