Isparta'da 'Gaz Kaçağı' Tehlikesi

Isparta'da eski Belediye Başkanı Hasan Balaman döneminde sıcak su bulmak amacıyla Yakaören Köyü sınırları içerisinde açılan ve çıkan yüksek karbondioksit gazı nedeniyle 2008 yılında kısmen kapatılan kuyudaki 6 vanadan yoğun miktarda gaz kaçağı olduğu bildirildi

Isparta'da 'Gaz Kaçağı' Tehlikesi
Isparta'da eski Belediye Başkanı Hasan Balaman döneminde sıcak su bulmak amacıyla Yakaören Köyü sınırları içerisinde açılan ve çıkan yüksek karbondioksit gazı nedeniyle 2008 yılında kısmen kapatılan kuyudaki 6 vanadan yoğun miktarda gaz kaçağı olduğu bildirildi.
Kuyudaki tehlikeye dikkat çeken Yankı Madencilik Şirket Ortağı Sebahattin Turan, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, "Olası patlamalar nedeniyle Isparta'nın tahliyesi bile gündeme gelebilir" dedi. Sıcak su arama çalışmalarında yüzeye çıkan karbondioksit gazının içerisinde on binde 2 oranında bulunan hidrosülfürün metali korozyona (aşındırma) uğratma özelliğine sahip olduğunu kaydeden Sebahattin Turan, şunları söyledi:
"Kuyuyu kontrol altına almak için kullanılan boru ve vanaların metal olmasından ötürü, korozyona uğrayıp aşınması ve vanaların dişlerinin yıpranması halinde kuyunun tamamen kontrolden çıkacağı konusunda şirketimiz defalarca Belediye Başkanlığı'nı uyarmıştır.
5886 Sayılı Jeotermal Yasası gereği arama ruhsat süresi 22 Mart 2010 tarihinde biten ISBAŞ'ın dolayısıyla Isparta Belediyesi'nin ruhsat süresinin bitiminden itibaren 30 gün içerisinde kuyu başı ıslah çalışmalarını bitirip, terk belgesini Özel İdare'ye vermek zorunluluğu vardı. Ancak son 5 aydır yazılı sözlü ve hatta noter kanalıyla çektiğimiz uyarılara rağmen Belediye Başkanlığından muhatap kabul edilmediğimize dair yanıt geldi.
Belediye bir taraftan, bizi muhatap kabul etmezken, diğer yandan köydeki bir vatandaş tarafından Belediyeye açılmış maddi tazminat davasında davaya şirketimizi de dahil etme çabası içerisine girmiştir. Belediye 5886 Sayılı Jeotermal Yasası ve 5177 Sayılı Maden Kanunu gereği Belediye ruhsat sahibi olduğundan ötürü şirketimizin belediyenin yaptığı veya yapacağı çalışmalara fiili müdahalesi söz konusu olamamıştır."
PATLAMA TEHLİKESİ
Belediye yönetiminin ve ilgililerin çok kısa bir sürede gerekli kararları alıp kuyu başı ıslah çalışmalarını yapmamaları halinde, kuyuda yüksek basınç ve hidrosülfürün neden olduğu korozyon sonrası patlama olabileceğini öne süren Turan, "O halde kısmı olarak şu anda kontrol altında olan kuyu, önleyemeyeceğimiz bir felakete dönüşür. Şimdi bile, kapatmak için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve MTA'nın teknolojisi yetmeyen, yabancıların dahi kapatmayı göze alamadığı kuyuda bu sorun önü alınamayacak bir felakete dönüşebilir " şeklinde konuştu. Bir felakete yol açmamak için belediyenin sahada gerekli önlemleri alıp, düşmüş olan ruhsatın terk belgesini Özel İdare'ye vermek zorunda olduğunu kaydeden Turan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Aksi halde olası bir afette belediye yönetimi sorumlu olacak maddi ve manevi tazminatlara hedef olacaktır. Bugüne kadar tüm uyarılarımıza rağmen Belediye kendi bildiğini uygulayıp ilgili yasaları bile inceleme gereği duymamıştır. Kuyu da patlama söz konusu olursa sadece sondaj vurulan noktada değil, jeolojik yapısı ve katmanları zayıf yakın bölgelerde de kontrolsüz gaz çıkışları söz konusu olabilir. Bu durum önüne geçilmeyecek ve afet olarak nitelendirilebilecek bir hal alabilir. Böyle bir durumda da Isparta'nın tahliye edilmesi gerekir."