CHP'li Soysal THY'de işten çıkarmaları sordu

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, kendisine gelen bilgilere göre; Türk Hava Yolları yönetiminin çal...


CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, kendisine gelen bilgilere göre; Türk Hava Yolları yönetiminin çalışma hayatında 6 bin 500 iş gününü tamamlayan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bir kısım personeline emeklilik baskısı yaptığını söyledi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Soysal, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a, Türk Hava Yolları'nda, AKP iktidarı döneminde kaç kişinin işten çıkartıldığını sordu.

-"THY'DE EMEKLİLİK VE TAYİN BASKISI"-

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, TBMM Başkanlığı'na, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Kendisine gelen bilgileri aktaran Soysal, "Emekli olmak istemeyen çalışanlara da tayin baskısı yapıldığı belirtilmektedir. THY yönetiminin, çalışanlarını asli görevlerinden uzaklaştırıp, birikimlerinin olmadığı alanlarda onları başarısız kılarak işten atma gibi bir yöntemi uyguladığı da vurgulanmaktadır.Son 2 ay içinde 20 personele emeklilik ve tayin baskısı uygulandığı kaydedilmiştir" dedi.

-KADROLAŞMAYI SORDU-

"Çalışanlara yönelik 'uyum, verimlilik, eşgüdüm, yeniliklere adaptasyon' adı altında değerlendirmeler yapılarak, subjektif ve ideolojik kriterlere göre not verilmesi, suçlamalar yöneltilmesi, savunma istenilmesi söz konusu mudur?" diye soran Soysal, "Bu kriterlere dayanılarak 1 Ocak 2003- 8 Ağustos 2010 tarihleri arasında işten çıkarılan kaç personel vardır?" dedi. CHP'li Soysal, Ulaştırma Bakanı'nı şu soruları yöneltti:

"1 Ocak 2003-8 Ağustos 2010 tarihleri arasında THY'de işten çıkarılan kaç personel 'işe iade' davalarını kazanmış, kaçı görevlerinin başına dönebilmiştir? İşlerine döndürülmeyip tazminat ödenen personel sayısı kaçtır? Bu personele ödenen tazminat miktarı ne kadardır?

THY'deki uçuş görevlilerinin ve yer hizmetlerinde çalışan personelin yaş ortalaması kaçtır?

2003 -2010 yılları arasında Türk Hava Yolları'na kaç personel alınmış, kaç personel de emekli edilmiş, kaç kişinin iş akdi feshedilmiştir?

Son 2 yıl içinde uzman oldukları alanlardan başka alanlara kaydırılan personel sayısı kaçtır?

Belirli alanlarda deneyim ve birikim sahibi personeli başka alanlarda değerlendirmeye çalışıp başarısız kılmanın amacı nedir?

Bu yıldırma politikası, çalışanların huzurunu ve çalışma barışını bozmaz mı? Çalışanların gelecek güvencesinin olmadığı bir ortamda THY gibi prestijli bir müessese, bu kalitesini ve itibarını nasıl koruyacaktır?

THY çalışanlarına yönelik bu emeklilik ve tayin baskısı, diğer kamu kurumlarıyla kuruluşlarında sıkça görülen kadrolaşma çabasının Türk Hava Yolları'ndaki yansıması mıdır?"