Basın Konseyi Cumhuriyet Gazetesinin Uyarılmasına Karar Verdi Ankara

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Cumhuriyet Gazetesinde, 15 Nisan 2010 tarihinde, 'Amiral ve Eşinin Köstebek Kavgası' başlığıyla yayınlanan haberle ilgili olarak Cumhuriyet Gazetesinin uyarılmasına karar verdi.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Cumhuriyet Gazetesinde, 15 Nisan 2010 tarihinde, 'Amiral ve Eşinin Köstebek Kavgası' başlığıyla yayınlanan haberle ilgili olarak Cumhuriyet Gazetesinin uyarılmasına karar verdi. 
Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada, Emekli Tümamiral İlker Güven adına avukat Ebru Bilgin Örsal ve avukat İhsan Şahabettin Örsal'ın, 15 Nisan 2010 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde 'Amiral ve Eşinin Köstebek Kavgası' başlığıyla yayınlanan haberin Basın Meslek İlkelerini ihlal ettiğini ileri sürerek Konseye başvurduğu ifade edildi. 
Açıklamada, söz konusu başlıkla verilen haberde, 'Emekli İlker Güven'in ayrılmak için dava açtığı eşi Sunahanım Güven'in Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki Ergenekon Köstebeği suçlamaları karşısında dava açmaya hazırlandığı' ifadelerinin yer aldığı kaydedildi. 
İlker Güven'in vekillerinin Konseye sundukları beyanlarında, Cumhuriyet Gazetesinin asılsız haber yaparak İlker Güven hakkında kamuoyunda olumsuz izlenim oluşmasına katkı verdiğini belirttiklerinin aktarıldığı açıklamada, şikayetçi vekillerinin, düzeltme ve cevap metni gönderdikleri ancak bunun yayınlanmadığını ileri sürdükleri anlatıldı. 
Beyanda, vekillerin Cumhuriyet Gazetesinin bu suretle Basın Meslek İlkelerinin ilgili maddelerini ihlal ettiğinden gerekli işlemin yapılmasını istedikleri bildirildi. 

-'DEĞERLENDİRME VE SONUÇ'-

Açıklamada, söz konusu haberin değerlendirmesine göre şu ifadeler yer aldı:
'Şikayet konusu yayının, toplumu somut vakıalar hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan bir haber olarak kaleme alındığı tespit edilmiştir. Haber Sunahanım Güvenin iddialarını içermekte ve bu husus açıkça anlaşılabilmektedir.
Haberin içerdiği iddialar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde Amiral rütbesine yükselmiş bir kamu görevlisi olan şikayetçi İlker Güven'in, kamuyu ilgilendiren faaliyetlerine ilişkindir. İddiaları ileri süren kişi İlker Güven'in eşidir. Bu sebeple iddiaların ciddiye alınarak ve haberde olduğu gibi iddia niteliğinde oldukları açıkça belirtilerek yayınlanması, iletişim (ifade, basın) özgürlü sınırları içindedir.
İlker Güven vekilleri haber içeriğindeki iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirtmektedir. Ancak Sunahanım Güven'in bu iddiaları ileri sürmediği yönünde bir beyanı yoktur. Birçok yayın organı Sunahanım Güven'in şikayet konusu haber içeriğindeki iddiaları ileri sürdüğüne dair haberler yayınlamış ve bu beyanlar yalanlanmamıştır. Dolayısıyla bu beyanların Sunahanım Güven'e ait olduğu kabul edilmiştir.
Haberde birçok yolsuzluk iddiasının, iddia oldukları belirtilerek Sunahanım Güven'e atfedildiği görülmekteyse de İlker Güven'in kamusal görevi ve iddiaları ileri süren haber kaynağının kendisine en yakın kişilerden biri olması sebebiyle, bu iddiaların yayınlanması ifade özgürlüğü sınırları içinde değerlendirilmiş ve kişilik hakkı ihlali iddiası, kamu yararının gerekleri doğrultusunda, yersiz bulunmuştur.'

-'İHLAL GEREKÇESİ'-

İlker Güven'in vekillerinin Cumhuriyet Gazetesine düzeltme ve cevap metni gönderdiklerini, ancak bu metnin yayınlanmadığını iddia ettiklerinin aktarıldığı açıklamada, şöyle denildi:
'İlker Güven şikayet konusu yayının doğrudan muhatabıdır ve kendisine yöneltilen iddialarla ilgili beyanlarının Gazetede yer alması gerekmektedir. Cumhuriyet Gazetesini İlker Güven'in kullanmak istediği cevap hakkını kullandırdığına yönelik herhangi bir bulgu olmadığından Basın Meslek İlkelerinin 'Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar' şeklindeki on altıncı maddelerini ihlal ettiği saptanmıştır.
Yukarıda açıklanan sebeplerle Basın Meslek İlkeleri'nin on altıncı maddesini ihlal eden Cumhuriyet Gazetesi'nin uyarılmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.'
10.08.2010 11:58:12