Emekli Hava Yarbay Diker: Milli Savunma Bakanı Özkök olsun

Yakalama kararı çıkmasına rağmen teslim olmayan 102 Balyoz sanığıyla ilgili işlem yapılmaması, Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) sanık askerlerin YAŞ'

Yakalama kararı çıkmasına rağmen teslim olmayan 102 Balyoz sanığıyla ilgili işlem yapılmaması, Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) sanık askerlerin YAŞ'ta terfi edebileceklerine yönelik rapor hazırlaması tepkileri de beraberinde getirdi. Emekli Hava Yarbay Tevfik Diker, MSB Vecdi Gönül'ün olaylar karşısındaki tutum ve davranışlarının adeta bir güvercin gibi olduğunu söyledi. Diker, MSB'ye eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün getirilmesi gerektiğini belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesinin (a) bendinin çok açık olduğunu dile getiren Diker, "Haklarında ... 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden ... dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkartılabilirler." diye yazıldığını hatırlattı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yasadan kaynaklanan bu yetkisini kullanmayarak Cumhurbaşkanı Gül'ün yerine Cumhurbaşkanı olması için destek veren general ve amirallere vefa borcunu ödediğini savunan Diker, 11. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Başbakan Erdoğan ile zamanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Dolmabahçe'de yaptıkları görüşmede Büyükanıt'ın "Gönül'ün Cumhurbaşkanı yapılması TSK'yı rahatlatır" dediğinin medyada yer aldığını söyledi. Bu değerlendirmenin taraflarca reddedilmediğini ifade eden Diker, "Bakan Gönül, TSK Madde 65'teki yetkisini kullanmış olsaydı bugün toplanan YAŞ çalışmalarına çok rahat başlayacaktı. Bakan Gönül'ün olaylar karşısındaki tutum ve davranışları deyim yerindeyse adeta bir güvercin gibidir. Halbuki mevcut sorunların üstesinden gelebilmek için zaman zaman şahin gibi olmak gerekir. Türkiye nasıl bir cumhuriyet, nasıl bir demokrasi ve nasıl bir ordu istediği konusunda netleşmelidir. Bu konuda kafalar henüz karışıktır. Eğer AB'ye girme konusunda samimiysek ve TSK'da AB'ye girmekten yanaysa yapılacak şey çok açıktır. TSK; AB normlarına uygun yeniden yapılanmalıdır. Yapılanmada olmazsa olmaz olan şey Genelkurmay'ın MSB'ye bağlanmasıdır. Genelkurmay MSB'ye bağlanınca gücünden bir şey kaybetmez, aksine demokratik sistemde gerçek yerini bulduğu için daha saygın ve güçlü olur. TSK konusunda ihtiyaç duyulan reformların alt yapısını hazırlamak görevi elbette Milli Savunma Bakanı'nındır. Yani MSB Gönül'e görev düşmektedir. Bakan Gönül, Başbakan Erdoğan'a ayak uydurmak istiyorsa reformcu hamleler için gereken adımları atmalıdır. Her şeyden önce Bakan Gönül, gönüllü olmalıdır. Bakan Gönül'ün gönüllü olmaması halinde Başbakan Erdoğan gereğini yapmalı bir yeni Milli Savunma Bakanı atamalıdır. Başbakan Erdoğan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu TBMM dışından atayarak cesur bir irade sergilemiştir. Milli Savunma Bakanı konusunda da aynı şekilde hareket etmesini ve eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ü MSB olarak atamasını öneririm. Bu atamayla birlikte yeni Genelkurmay Başkanı'nı da MSB Hilmi Özkök'e bağlayarak tarihi bir adım atılmış olur. Geçmişte kendilerine komutanlık yapmış Özkök Paşa'nın MSB olması TSK'yı rahatsız etmez, aksine rahatlatır. Tabi ki bu konuda Özkök Paşa'nın teklife 'Evet' demesi gerekir." diye konuştu.