Demokratik Kongo İzmir Fahri Konsolosu Mehmet Timuroğlu: Meryem Ana'ya Kongolu akını olabilir

Kozmetik, kişisel hijyen, dış ticaret ve tarım sektörlerinde şirketleri bulunan işadamı Mehmet Timuroğlu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin İzmir Fahri

Kozmetik, kişisel hijyen, dış ticaret ve tarım sektörlerinde şirketleri bulunan işadamı Mehmet Timuroğlu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin İzmir Fahri Konsolosu oldu. Aynı zamanda İzmir Genç İş Adamları Derneği (İGİD) Başkanlığı'nı yürüten Mehmet Timuroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan fahri konsolosluğu ile İzmir'in özelde Kongo Demokratik Cumhuriyeti genel ise Afrika'daki etkinliğini artırmaya çalışacağını söyledi.

Timuroğlu; zengin elmas, altın madenleri, doğal kaynakları ve Amazon Ormanları'ndan sonra dünyanın en büyük yağmur ormanlarına sahip Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin 65 milyonluk bakir pazar yapısı ile İzmirli iş adamları için fırsatlar ile dolu olduğunu belirtti. İki ülke ilişkilerinin olması gerekenin çok gerisinde olduğuna dikkat çeken Timuroğlu, Türkiye'nin ekonomisi ve üretim gücü ile Afrika'da yapabileceği çok şey olduğunu vurguladı. Timuroğlu, Afrika'nın olumsuz tanıtılarak bugüne kadar Türk kamuoyunun dikkatinden uzak tutulmaya çalışıldığını ancak son yıllardaki girişimler ile Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında güçlü köprüler kurulduğunu anlattı.

Başkanlığını yaptığı İGİD'in de Afrika'ya, özellikle de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne yönelik organizasyonlara önem verdiğini hatırlatan Timuroğlu, çalışmaları ve hedefleri hakkında şu bilgileri verdi: "Ekonomik krizin dışında kalmayı başaran Afrika'ya yönelik çalışmalarımızı son yıllarda yoğunlaştırdık. Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki gerek iş çevreleri gerekse resmi makamlar ile sürekli diyalog halinde olduk. Birkaç defa iş heyetleri düzenleyerek bu ülkeyi ziyaret ettik. Geçtiğimiz ay ve yıllarda Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden bakan, bürokrat ve iş adamlarını İzmir'de ağırladık. Gördük ki aradaki uzak mesafeye rağmen iki halk birbirine sempati ile bakıyor, dost olarak görüyor. İki ülke işadamlarını bir araya getirerek işbirliği olanakları aradık. Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığım çok ortaklı bir şirket ile bu ülkede yatırım kararı aldık. İlk aşamada üç milyon dolarlık yatırım ile mobilya üretip, kahve işleyeceğiz. Ticaret ile sınırlı kalmayıp yatırımı da düşünerek Kongo Demokratik Cumhuriyeti istihdamına katkı yapmayı amaçladık. Kültürel işbirliğine iyi niyetli bir katkı olsun diye Demokratik Kongolu 20 öğrenciyi İzmir'de konuk ettik."

İki ülke arasında turizmde de önemli işbirliği potansiyeli olduğuna dikkat çeken Mehmet Timuroğlu, halkının büyük bölümü Hıristiyan olan Demokratik Kongolular'ın dinlerine çok bağlı olduklarını ifade etti. Meryem Ana evini ziyaret ederek hacı olmanın her Kongolu'nun hayali olduğuna dikkat çeken Timuroğlu, "Ancak birçok insan Meryem Ana evinin Türkiye'de olduğunu bilmiyor. İyi bir tanıtımla mali gücü yerinde dindar Demokratik Kongolular'a yönelik inanç turizmini canlandırabiliriz. İzmir'de ağırladığımız Demokratik Kongolular'ı mutlaka Meryem Ana evine götürüyoruz ve onlar da ağlayarak bizlere çocukluk hayallerini gerçekleştirdiğimiz için teşekkür ediyorlar. İyi bir organizasyon ile binlerce Demokratik Kongolu'yu İzmir'e çekmek işten bile değil." dedi.