Alaşehir'de Tarım İşçilerine Sosyal Güvence Arayışı

Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde gündelik tarım işçilerinin sosyal güvenceye kavuşturulması ve kalifiyeli hale getirilebilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar çalışma başlattı.

Alaşehir'de Tarım İşçilerine Sosyal Güvence Arayışı
Türkiye'nin üzüm ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde, yaklaşık 75 adet yaş meyve-sebze işletmesinde, bağ alanları ve meyve bahçelerinde çalışan gündelikli işçilerin sigortalı çalışmaları sorun oldu. Geçimini tarımdan karşılayan binlerce gündelik işçinin sosyal güvence sorunu masaya yatırıldı. Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü yetkililerinin de katılımıyla, Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan başkanlığında Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür ve ihracatçılar bir araya geldi. Toplantıda, işçilerin gündelik esasına göre çalışmaları, her gün değişik işletme yada araziye gitmeleri nedeniyle kayıtlarının tutulamadığı, bazı işçilerin de sağlık güvencesi olarak yeşilkart kullanmayı tercih ettiği ifade edildi. İhracatçı firma yetkilileri, sigortasız işçi çalıştırmak istemediklerini ancak mevcut şartlarda bunun mümkün olmadığını belirttiler. Kalifiyeli personel sorunu yaşadıklarını ifade eden firma yetkilileri, bu durumda işletmelerde sosyal güvence sorununun da çözülebileceği görüşünü ilettiler. İşletme sahipleri, mevcut Sosyal Güvenlik Yasası'nda mevsimlik işçilerin sigortalanması ile ilgili uygulaması kolay bir yönetmelik çıkarılması ve işlemlerin basitleştirilmesini talep ettiler.
Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür yaptığı açıklamada, "Sorunun çözümü için tüm ihracatçı firmalarla görüştük. Tüm işletme sahipleri işçilerin tamamını sigortalatmak istiyorlar. Alaşehir ve çevresinde özellikle yaz aylarında işletmelerde, bağlık alanlarda, kiraz bahçeleri ve sebze bahçelerinde mevsimlik işçi olarak çalışan yaklaşık 15-20 bin civarında işçi bulunuyor. Bu işçiler dayıbaşı sistemiyle temin edildiğinden ve gündelik esasına göre ücretlendirildiğinden işletmeye ve işe bağımlılıkları bulunmuyor. İşçiler günlük olarak çalıştıkları için her gün değişik işletmelere gönderilebiliyor. Böyle olunca da işverenin işçileri kayıt altına alması ve sigortalatması mümkün olmuyor. İşçiler sağlık güvencesi olarak yeşilkart uygulamasından da faydalandıkları için işveren istese dahi kimlik bilgilerini vermiyor ve sigortalı çalışmak istemiyorlar." dedi.
Çözüm için yasal düzenleme gerektiğine işaret eden Soygür, bununla ilgili TBMM'ye havale edilen yasanın bir anca çıkarılması gerektiğini vurguladı. İşletme sahiplerinin kalifiyeli işçi çalıştırma sorununa çözüm amacıyla eğitim faaliyetlerine başlayacaklarını kaydeden Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, "İşçilere yönelik kurslar açılarak sertifikalandırılması gerekir. Bu konuda Alaşehir Ticaret Borsası olarak hazırlıklara başladık. Önümüzdeki sezon için bu eğitimlere başlayabiliriz." dedi.