İş kuracaklara 100 bin liraya kadar destek geliyor

İş kumak istelenlere, 100 bin liraya kadar destek verilecek. Resmî Gazete'de 15 Haziran 2010 tarihinde yayımlanan altı adet destek programından birinc

İş kumak istelenlere, 100 bin liraya kadar destek verilecek. Resmî Gazete'de 15 Haziran 2010 tarihinde yayımlanan altı adet destek programından birincisi olan Girişimcilik Destek Programı'nı hayata geçirmek isteyen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı. İzmir Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) ve Gediz Üniversitesi tarafından yürütülecek girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamlayanlardan, iş planı beğenilenlere 17 bin lirası hibe ve 70 bin lirası geri ödemeli olmak üzere 100 bin liraya yakın destek sağlanacağı belirtildi.

Konuyla ilgili olarak İş-Kur İzmir İl Müdürlüğü'nde yapılan basın açıklamasında konuşan İl Müdürü Süleyman Boyacıoğlu, kurumları tarafından istihdamın korunması, geliştirilmesi ve attırılmasıyla işsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla, kendi işini kurmak isteyen girişimcilere yönelik, uygulamalı girişimcilik eğitim programlarının verileceğini duyurdu. Bunun yanısıra KOSGEB'in Yeni Girişimci Desteği'ne (kredi ve hibe destekleri) başvurabilmelerinin sağlanması amacıyla KOSGEB ile İş-Kur arasında bir işbirliği protokolü imzalandığını, proje kapsamında iş fikrine sahip girişimcilerin, 72 saat sürecek eğitimlerle yeni fikirlerinin hayata geçirilmesinin planladığını söyledi. İl Müdürü Boyacıoğlu'nun verdiği bilgiye göre KOSGEB'in içeriğini belirlediği eğitim programlarından oluşan girişimciliğe, 50 aday katılacak. İzmir ABİGEM ve Gediz Üniversitesi tarafından yürütülecek eğitimlerde girişimcilikle ilgili temel bilgiler verilecek, iş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri yaptırılacak. 72 saat olarak planlanan ve 1,5 ay sürecek programla girişimci adaylarına, sahip oldukları iş fikirlerini hayata geçirebilmeleri için önemli bir fırsat sunulacak. 16 Ağustos 2010 tarihinde başlayacak programa seçilecek adaylar, 15-23 Temmuz tarihleri arasında yapılacak başvuru sonucu belirlenecek.

KOSGEB İzmir İl Müdürü Kazım Akgün de Türkiye'de girişimciliğin el yordamıyla yapılmasını istemediklerini söyledi. Akgün, eğitilmiş gençlerin girişmci olmasını temin etmek bakımından uygulamaya konulan programla ülkenin her tarafında yapılan uygulamalı girişimcilik eğitimlerinden sonra iş planları uygun bulunanların seçileceğini ve yeni girişim desteği verileceğini anlattı. Akgün'ün verdiği bilgiye göre bunlardan birincisi, işletme kuruluş desteği. Birinci ve ikinci bölgede yeni girişimci desteği oranları sözkonusu. Yeni girişim desteği, geri ödemeli ve geri ödemesiz iki kısımdan oluşuyor. İzmir'in de bulunduğu birinci ve ikinci bölgelerde, yüzde 60 geri ödemesiz kısım sözkonusu. Kadınlara ve engellilere, artı 10 puana kadar çıkabilen destek yüzde 70'e kadar ulaşabiliyor. Geri ödemesiz kısmı, desteklenmesi uygun görülen işletmeye veya girişimci adayına 5 bin liraya kadar hibe olarak verilecek. Bunun dışında işletmesini kurduktan sonra ofis donanımı ve makine teçhizat alması için hibe olarak 10 bin lira ve işletmesini sürdürdüğü safhada gerek personelin ücretinin bir kısmını gerekse elektrik, su ısıtma, haberleşme ve üretim amaçlı makinelere ait giderlere de 12 bin lira hibe yapılacak. Akgün, şunları söyledi: "Daha sonra taahütname alıyoruz. İlk iki yılı geri ödemesiz, sonraki iki yılda 8 eşit taksitte ödemek kaydıyla makinesini teçhizatını alabilsin, ürün ve hizmet üretimine geçebilsin diye yüzde 60, engelli ve kadınsa yüzde 70 geri ödemeli, faizsiz, dört yıla uzanabilen sabit yatırım desteği de vereceğiz. Ayrıca yeni mevzuatımıza göre destek programında girişimcilik eğitimi veren örgün üniversitelerde girişim planı yarışması düzenleyeceğiz. Girişimci adaylarına, işlerini kurduktan sonra belli miktarlarda ödül vereceğiz. Önümüzdeki günlerde nasıl uygunalacağı, hangi konularda kullanılacağına dair yönetmelik yayınlanacak."

Basın toplantısına, eğitim konusunu yüklenecek kurumlardan Gediz Üniversitesi'nin Rektör Prof. Dr. Yardımcısı Muhammet Akdiş ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güneş de katıldı.