Türkmen-Fransız ekonomik ilişkileri gelişiyor

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında ülkede son günlerde yapılan devlet seviyesindeki dış ilişlkiler konusunda basın toplantısı yapıldı. Yerli ve yaban

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında ülkede son günlerde yapılan devlet seviyesindeki dış ilişlkiler konusunda basın toplantısı yapıldı. Yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı toplantıda Fransız heyetinin Aşkabat'ta bulunması ile ilgili konularda bilgi verildi. Açıklamada, 30 Haziran'da Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Fransa'nın dış ticaretten sorumlu devlet sekreteri Anne-Marie Idrac'ı ve Fransız Cumhurbaşkanı'nın Orta Asya politik ve ekonomik ilişkilerden sorumlu özel temsilcisi Senatör Aymeri de Montesquieu'yu kabul ettiği haber verildi. Fransız heyet ile ilk defa hükümetler arası Türkmen-Fransız komisyonu tarafından yapılan toplantıda ekonomik işbirliğininin daha da geliştirilmesi konusu görüşüldüğü ifade edildi.

Görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiği, geçen sene 182,7 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yılın ilk 4 ayında 145 milyon dolara ulaştığı ifade edildi. Görüşmelerde işbirliğinin geliştirilebileceği sektörler masaya yatırıldığı anlatıldı. Fransız şirketleri inşaat, ulaşım, enerji ve özellikle de petrol alanlarında işbirliği yapmayı planladığı söyleniyor. Şu anda Buig, Tales gibi fransız şirketleri Türkmenistanda yatırım yatırımlarını sürdürüyorlar. Schneider, Vensi, Total gibi büyük şirketler ise işbirliği için görüşmeler yapıyorlar.