Egeli hemşehri derneklerinden sağduyu çağrısı: PKK silah bırakmalı, demokratik açılım sürmeli

Son günlerde artan terör olaylarından sonra sağduyulu açıklamalar yapan Diyarbakır ve Mardin'deki sivil toplum kuruluşlarından sonra İzmir'den de benz

  Son günlerde artan terör olaylarından sonra sağduyulu açıklamalar yapan Diyarbakır ve Mardin ' deki sivil toplum kuruluşlarından sonra İzmir ' den de benzer bir sağduyu çıkışı geldi .

Ege Bölgesi ' nde yaşayan Doğu ve Güneydoğu Anadolulu vatandaşları temsil eden hemşehri dernekleri de Diyarbakır ve Mardin ' dekilerden farklı düşünmediklerini ortaya koydu . Terör örgütü PKK ' nın silah bırakmasını , kan akıtılmamasını isteyen Egeli sivil toplum kuruluşları ' kardeşin kardeşe kırdırılmak ' istendiğine dikkat çekerek , ' oyuna gelmeyin ' mesajı verdi .

Ege Bölgesi Ağrı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hasan Karabağ , Türkiye ' nin birliği beraberliği için atılan adımların yanında olduklarını ve bundan sonra da açılımlara destek vereceklerini belirtti . Kendilerine ne zaman görev düşerse hazır olduklarını açıklayan Karabağ , şöyle konuştu :

" Demokratik açılımın , gerçek manada ve süratli bir şekilde gitmesini arzu ediyoruz . Ege Bölgesi ' nde 22 dernek ve 250 bin kişiyi temsil ediyoruz . Türkiye için anayasa değişikliğini ve demokratik açılımın neticeye gitmesini istiyoruz . Terörün silah bırakmasını arzuluyoruz . Silahla bu işin olmayacağını herkesin bilmesini istiyoruz . Silahı bırakarak gelsinler , siyasetlerini yapsınlar . "

İzmir Hakkarililer Derneği Başkanı Mesut Ataman da kaos ortamının kimseye fayda getirmeyeceğini ifade ederek , Diyarbakır ve Mardin ' deki sivil toplum kuruluşlarının yayınladığı deklarasyona destek verdi . PKK ' nın çatışma , TSK ' nın da operasyonlarını durdurmasının demokratik açılım sürecine katkı sağlayacağını ifade eden Ataman , açılım sürecinin devam etmesinden yana olduklarını açıkladı .

İzmir Siverekliler Derneği Başkanı Koç Ali Al , hükümetin başlattığı demokratik açılımın devam etmesi gerektiğini söyledi . Açılımın içinin doldurulmasını da isteyen Al , şunları kaydetti : " Demokratik açılımla ne yapılmak istendiğinin net olarak ortaya konulması lazım . Dağa çıkmış insanlar var , bunlar elini kolunu sallayarak gelmez . Bunları dağdan indirmek için bir şeyler yapılması gerekiyor . Biz Güneydoğu insanı olarak , ülkenin birliğine inanıyoruz . Demokrasi içinde çözüm aranmalı . " diye konuştu .

Ege Bölgesi Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Muzaffer Okumuş insanları potansiyel suçlu olarak görmenin yanlış olduğunu ifade etti . Terörü yalnızca Diyarbakır ' a , Güneydoğu ' ya mal etmenin yanlışlığına dikkat çeken Okumuş , " Huzursuzluk ve kavga , hiçbir kesime mutluluk ve fayda vermez , aksine yıkım ve gözyaşı bırakır . Kardeş kavgasına sebep olur . " diye konuştu .

Anadolu Birliği Derneği Danışma Kurulu Üyesi Şehmus Kayapınar da Türkiye ' nin en önemli sıkıntısının Güneydoğu ' da akan kan olduğunu aktardı . Kayapınar , bunun sebebinin de yetişen kaliteli insanların siyasete katılmaması olduğunu söyledi . Kayapınar , Güneydoğu ' da kan akmasını istemediklerini , bunun için Meclis ' teki bütün partilerin , siyasi ayrım yapmaksızın üzerlerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti .