TİM: Eksen kayması yok yörünge genişlemesi var

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) hazırla...



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) hazırladığı bir politika belgesinde Avrupa pazarında seçilen kısa bir zaman dilimindeki gelişmeleri yanlış değerlendirilerek dış ticarette eksen kayması yaşandığı şeklinde yansıttığını kaydetti.

TİM'in akademisyenler Dr. Bader Aslan ve Murat Doğanay'a hazırlattığı çalışmaya göre dış ticarette eksen kayması değil yörünge gelişmesi yaşanıyor. TİM açıklamasında "Avrupa'da yaşanan borç krizinin en şiddetli olduğu 2010'un ilk yarısı için 'kriz sonrası' ifadesi son derece iyimser bir yaklaşım. Acaba Türkiye, Avrupa kriz içindeyken, bu konuda eleştiri almamak için diğer bölgelere ihracatını artırmamalı mıydı? Hayır; bu konuda ülke olarak doğru yoldayız. Uzun süre önce yapmaya başlamış olmamız gereken şeyi son zamanlarda yapıyoruz." denildi. Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, Türkiye'nin ihracatta yeni pazarlar bulmasını eleştiri konusu yapan TEPAV'a, 'en yakın bir göz doktoruna gitmesini' tavsiye etti.
BAKAN, GÖZ doktoru TAVSİYE ETTİ
Bakan Çağlayan, "Maalesef, benim de içinde olduğum TEPAV'ın dışarıdaki mihraklara uyup, Türkiye'nin ekseninin kaydığını söylemesini anlamakta zorlanıyorum. Bunu şiddetle kınıyorum. Ben aslında bunu çıkartanların gerçek amaçlarını biliyorum. Aslında bu 'Türkiye'nin ekseninin kaymasından' rahatsız olanlar, kendilerinin girmiş oldukları pazarlara Türk firmalarının girmesinden rahatsız olanlar. Türkiye'nin gelişen ekonomisini görmek istemeyenlerin en yakın göz doktoruna muayene olmalarını öneriyorum." dedi. EKONOMİ SERVİSİ

Zaman