Bakan Akdağ: Kenan Evren Erzurum'u aforoz edip, kara listeye almıştı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk halkının darbe anayasasına korkutularak 'evet' oyu verdiğini söyledi. Akdağ, "Bir köyde 'hayır' oyunun yüksek çıkması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk halkının darbe anayasasına korkutularak 'evet' oyu verdiğini söyledi. Akdağ, "Bir köyde 'hayır' oyunun yüksek çıkması durumunda herkes biliyorduki aforoz ederlerdi. Ramazan günü Erzurum'a gelen Kenan Evren'in su içtiğini gören vatandaşlar meydanı terk etti. Ondan sonra Kenan Evren Erzurum'u kara listeye aldı. Ama Allah getirir 12 Eylül'de bir tokat vurur." diye konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Merkez Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Burada sanayicilerle görüşen Bakan Akdağ referanduma neden 'evet' dediklerini anlattı. Erzincan'daki Ergenekon davasına değinen Bakan Akdağ, mahkeme devam ederken bir savcının görevden alındığını ve yargılanan savcının evine telefon açıldığına dikkat çekerek, HSYK'nın yapısını bu yüzden değiştirmek istediklerini söyledi. Anayasa değişikliği ile kürsüdeki hakimlerin HSYK'yı seçecebileceğini kaydeden Bakan Akdağ, değişiklik ile sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının önüne geçileceğini söyledi. Amcasının 12 Eylülde yaşadıklarını anlatan Bakan Akdağ, şöyle konuştu: "Benim kadayıfçılık yapan amcam 12 Eylül'den sonra Erzincan'dan gelirken önünde giden askeri bir aracı korkusundan geçememiş. Arkasına takılmış 40 km süratle epeyce getmiş. Bir süre sonra askeri araç amcamı durdurarak 'bizi mi takip ediyorusun' demişler. Amcam bakmış iş kötüye gidiyor. Alıp işkencehaneye götürebililer, bunlar yaşanmış. Amcam da 'komutanım ben şerefli Türk ordusunun aracını nasıl geçerim' demiş. Komutan dönüp askere demişki 'bu millet böyle bir millet' komutan bilmiyorki amcam korkusundan geçememiş. Anayasa değişikliği ile birisi darbeye yeltenirse sivil mahkeme yargılayacak. Bu sivillere karşı işlenmiş bir suçtur . Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ismini iddianameye koyduğu için görevden aldılar. Biz diyoruzki bu durumda olanlarda hakkını arasınlar."

"BÖLÜCÜLÜKLE İLGLİ TEK MADDE BULSUNLAR OY VERMEYECEĞİM"

Anayasa değişikliği içerisinde bölücülükle ilgili madde bulunamayacağını ifade eden Bakan Akdağ, bölücülükle ilgili tek madde veya tek kelime gösterilmesi durumunda Sağlık Bakanı olarak referanduma oy vermeyeceğini vurguladı. Üstünlerin hukukunu değil de hukukun üstünlüğünü getirecek bir anayasa arzusunda olduklarını yineleyen Bakan Akdağ, bu değişikliğin sivil bir anayasanın önünü açacağını söyledi. Anayasayı tamamen değiştirmek zorunda olduklarını dile getiren Bakan Akdağ, 12 Eylül Anayasası'nın Türk halkında oluşturulan korku nedeniyle 'evet' oyu verildiğini belirtti. O dönemde Kenan Evren'in Erzurum'u afaroz ederek, kara listeye aldığına dikkat çeken Bakan Akdağ, "Bu darbe anayasasına bizi korkutarak evet verdirilmiş bir anayasasır. O günleri hatırlayın. Herkesin oy verdiği bir lider hapiste. Fısıltı gazetesi eğer anayasaya 'hayır' oyu çıkarsa bu liderler asılacak deniliyordu. Vatandaşın yapabileceği ne var. Bir köyde hayır oyu yüksek çıkacak, herkes biliyorduki afaroz ederlerdi. Kenan Evren Erzurum'u afaroz etmedi mi? Kenan Evren bir Ramazan günü Erzurum'a geldi. Havuzbaşında bir toplantı yaptı. O zaman Erzurum'da Hasanakaleye elektronik fabrikası yapılacaktı, temeli atılmıştı. Kenan Evren orada Ramaza günü su içti. İçip içmesi bizi ilgilendirmez. Erzurumlu bunu gördü, bu şehir milli manevi değerlerine bağlıdır. Bunun gören millet meydanı terk etti. Bir kişi kalmadı meydanda avaneleri dışında. Ondan sonra Kenan Evren Erzurum'u kara listeye aldı. Allah getirir 12 Eylül'de bir tokat vurur. 12 Eylül'den bu 12 Eylül'e geliyoruz" diye konuştu.