Diyarbakır 3G'li internet hızında Paris'i 14'e katladı - EKONOMİ

Turkcell, Diyarbakır ve Paris'te 3G'de dosya indirme ölçümü yaptı. 15 dakikalık Kardelenler filmi Diyarbakır'da 3.4 dakikada inerken, Paris'te 42 dakika sürdü. Bu sonuca göre Diyarbakır, Paris'ten 14 kat hızlı çıktı



Turkcell, Diyarbakır ve Paris'te 3G'de dosya indirme ölçümü yaptı. 15 dakikalık Kardelenler filmi Diyarbakır'da 3.4 dakikada inerken, Paris'te 42 dakika sürdü. Bu sonuca göre Diyarbakır, Paris'ten 14 kat hızlı çıktı

Turkcell, Diyarbakır'da 3G'de dosya indirme hızında en yüksek 13.8 Mbps'a ulaşırken, Paris'teki üç operatörden en hızlısı olan Orange, 3.9 Mbps'da kaldı. 15 dakikalık bir filmi Turkcell'le 3 dakikada inerken, Orange'la 42 dakika sürdü. Turkcell, 'Doğu'nun Paris'i' olarak da nitelenen Diyarbakır ve Paris'te 3G hız denemeleri yaptı. Teknolojide yaşanan değişimle 2010'lu yılların mobil internet platformu dönemi olacağını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, bütün sektörleri etkileyecek gelişmelerin de bu yeni platform üzerinde gerçekleşeceğini kaydetti.

İKİNCİLİĞİ KABUL ETMİYORUZ

P3 ve Iris firmalarının 3G hız ölçümlerine ilişkin sonuçları hakkında da bilgi veren Ciliv, Ericsson'un ürün ve altyapı sağladığı 86 ülkedeki operatörlerin 762 baz istasyonunda yaptığı ölçümlere göre en iyi performasa sahip ilk 10 istasyondan 8'inin Turkcell'e ait olduğunu kaydetti. Ciliv "Bu yüzden biz sadece Türkiye'de birinciliğe değil, dünyada en iyi olmaya, liderliğe oynuyoruz. Kendimizi hiçbir şekilde ikinciliği kabul etmeyecek şekilde düşünüyoruz. Bir bölgenin kalkınmasında en önemli etkenlerden biri o bölgenin ulaşılabilir, erişilebilir olması. Biz dijital otoyolları kuruyoruz. Hasanpaşa Hanı'nı dünyaya 13.8'lik bir hızla bağlıyoruz" dedi.

12 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK

Konuşmasına '1 büyüktür 7.5' önermesiyle devam eden Ciliv, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 nasıl oluyor da 7.5'ten büyük oluyor? Turkcell'in 2G şebekesini kurarken 7.5 yılda 5 bin 200 baz istasyonuna ulaşmıştık, 3G'de ise bu rakama bir yılda ulaştık. Yıl sonunda kapsama alanımızın yüzde 90'a ulaşmasını planlıyoruz. Turkcell kurulduğundan bu yana lisans bedelleri hariç, sadece 2G ve 3G şebekesine 12 milyar lira yatırım yaptık ve dünyanın krize girdiği bir dönemde yatırımlarımızı ikiye katladık." • EKONOMİ SERVİSİ

Esnaftan 'çekim gücü' teşekkürü

Diyarbakır'daki Hasanpaşa Han'da yapılan basın toplantısı ve 3G hız denemesi, o sırada kahvaltı yapmakta olan halk ve han esnafı tarafından da takip edildi. Ömer Levent isimli esnaf, Süreyye Ciliv'e 'Turkcell'in çekim gücü' için poşu hediye ederek teşekkür etti.

Mobil data fiyatları düşecek

Süreyya Ciliv, bir önceki seneye göre mobil datanın 16 kat arttığını ve 4 bin 500 TB data alışverişi yapıldığını kaydetti. Hızdaki artışa paralel olarak fiyatlarda bir düşüş yaşanıp yaşanmayacağına yönelik olarak Ciliv, mobil data trafiğindeki birim fiyatın 8'de azaldığını anlattı. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu da sektördeki yüksek vergiler düşünüldüğünde, fiyatların daha da düşmesiyle ilgili Türkiye'de hâlâ önemli potansiyel bulunduğunu ifade ederek, bu konuda önümüzdeki günlerde adımlar atılacağına inandıklarını söyledi.

1.3 milyon saat görüntülü konuştuk

Toplantıda, birinci yılını dolduran 3G uygulamalarına ilişkin veriler de paylaşıldı. Buna göre, Turkcell bir yılda 450 bin Vınn, netbook ve notebook satışı gerçekleştirirken, Vınn kullanıcılarının yüzde 15'i Vınn aldıkları için internet aboneliklerini kapattı. Cepten internet kullanıcılarının en çok tercih ettikleri 3G paketi 100 megabaytlık paket oldu. 1.4 milyon abone 1.3 milyon saat görüntülü görüşme yaptı. 1 yılda 11 milyon kişi, gncPlay'den 35 milyon ücretsiz şarkı indirirken, 10 milyon dakika Turkcell Mobil TV izlendi.

 

Star Gazete