MÜSİAD 70. Genel İdare Kurulu Toplantısı Denizli'de yapıldı

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, bakanlığının çok özel prestij kamu binaları haricinde inşaat alanından çıkıp yapımın planlamasından başlaya

  Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir , bakanlığının çok özel prestij kamu binaları haricinde inşaat alanından çıkıp yapımın planlamasından başlayarak gerçekleştirilmesine kadar bütün süreçleri koordine eden bir hüviyete kavuşacağını söyledi . Demir , Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ( MÜSİAD ) ' nin kuruluşunun 20 . yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Pamukkale Karahayıt ' taki Lycus River Otel ' de düzenlenen 70 . Genel İdare Kurulu Toplantısı ' na katıldı .

Bakan Demir , bakanlığının yeni yapılandırıldığını ifade ederek , " Özellikle 1970 ' li ve 1980 ' li yıllara kadar hemen hemen kamunun her türlü yatırımını bakanlık yapmış . Devlet Demiryolları da buraya bağlı olarak kurulmuş , çalışmış . DHMİ , Karayolları , Devlet Su İşleri gibi kuruluşlar , ülke geliştikçe ve bunların yatırım alanlarında işletmeci bakanlıklar kuruldukça onlara devredilmiş . En son Karayolları , Ulaştırma Bakanlığı ' na devredildi . 2009 yılında da Afet İşleri Genel Müdürlüğümüz ' ün yerine Afet İşleri , Sivil Savunma ve Başbakanlık Afet Acil Yönetimi birleştirilerek , Afet Acil Yönetim Başkanlığı kuruldu . Bakanlığımız , özetle ifade edecek olursak aslında işlerin yapım kısmını devrediyor ama tüm yapımcıları , planlama dahil süreçleri yöneten , stratejilerini oluşturan hüviyetine kavuşmuş oluyor . " şeklinde konuştu .

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ise inşaat ve yapı sektöründe faaliyet gösteren üyeleriyle birlikte çok sayıda firma olduğunu söyledi . İnşaat sektörüyle beraber Türkiye ' nin de ilerlediğini belirten Vardan , " Türkiye ' nin büyüme rakamlarına , bu sektörün çok büyük katkı sağladığını görüyoruz . İlk çeyrekte açıklanan yüzde 11 , 7 büyüme oranının altında , inşaat sektörünün harekete geçmesi de var . ' ' dedi .

Vardan , toplantıda Bakan Demir ' e , MÜSİAD ' ın hazırlattığı " İnşaat Sektöründe Görülen Temel Sorunlar ve MÜSİAD ' ın Çözüm Önerileri " adlı raporu da takdim etti . 14 maddelik rapor hakkında bilgi veren Ömer Cihad Vardan , şunları kaydetti : " Raporda sektörel girişlerin denetim altına alınması , 3194 Sayılı İmar Yasası ' nın tamamen değiştirilerek yeni bir yasanın çıkarılması , yeni imar alanları oluşturulması , Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ' nin lüks konut uygulamalarının yeniden değerlendirilmesi , çarpık yapılaşma ve gecekondu sorununa çözüm bulunması , nitelikli eleman yetiştirmek için projelerin desteklenmesi , kamu kurumları ve belediyelerin borçlarının çözüme kavuşturulması , SGK primi ve vergi yükünün azaltılması , yabancı ülke vatandaşlarına konut satışının kolaylaştırılması , tapu harçlarının azaltılması , inşaat malzemelerindeki vergi yükü , Yapı Denetim Kanunu ' ndaki eksiklikler , bürokratik işlemlerin azaltılıp verimli çalışmanın teşvik edilmesiyle alt yüklenici ve malzeme tedarikçilerinin haklarının ana sözleşmede yer alması bulunuyor . "

Toplantıya AK Parti Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan , Denizli Valisi Yavuz Erkmen , Ulaştırma Bakanlığı müsteşar ve yardımcılarıyla MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri ve şube başkanları da katıldı .