Bu yaşananlar teröre hizmet eder

İnegöl'de yaptığı incelemelerden sonra gazetecilere bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bu yaşananların teröre hizmet edeceğini söyledi.

Bu yaşananlar teröre hizmet eder
İçişleri Bakanı Beşir Atalay İnegöl'de yaptığı açıklamada bölgedeki çıkan olayların siyasi bir olay olmadığını ifade etti.

İnegöllüler'in bu olaylardan çok rahatsız olduğunu söyleyen Atalay, İnegöl'ün bu yaşananları hak etmediğini belirtti. 

İçişleri Bakanı Beşir Atalay şunları söyledi;

OLAY SİYASİ BİR OLAY DEĞİLDİR


Oranın geneli ile ilgili baştan itibaren sonuna kadar net bir kanaate de ulaşmış olduk. Bu bilgiler ışığında şunları açıkça söylemek istiyorum. Doğru bilgi çok önemli. İnegöl yöneticileri, STK'ların temsilcileri bu işte en fazla üzülenler. Sanayi, ticaret şehri huzur kenti ülkemizin her köşesinden gelen insanları ile refah içinde yaşayan, ihracat rakamlarında ülkemizde iller içinde 16. sırada olan bir şehrimiz bu olanları hak etmiyordu. Onların da derin üzüntülerini gördüm. Bütün bu bilgilerden sonra aslında bu olay özü itibari ile Türkiye'nin her yerinde olabilecek bir asayiş olayıdır.

ŞUANDA 53 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Daha önce yapılan bir alışveriş ve özellikle de bir halk otobüsü şoförlüğü yapan bir kişi ile yol verip vermeme ile başlamış bir olaydır. Kavgaya karışanların da aşırı alkollü olup bilinçsizce hareket ettiği bilinmektedir. 4 Vatandaşımız yaralanmıştır. Kavgaya karışan 5 şahıs gözaltına alınmış ancak bu olay birileri tarafından farklı mecralara çekilmek istenmiştir. Süren bir festival var, gece konserden çıkan vatandaşlarımız arasında işte PKK insanlarımızı öldürdü gibi yanlış şeylerle tamamen tahrik edici ifadelerle insanlar polis merkezinin önüne yönlendirilmiştir. Ama oraya gelen vatandaşların büyük kısmı seyirci olarak kalmıştır içlerinden bir grup tahrik eden tutum içerisinde hem merkezimize hem de polis araçlarına saldırmışlardır. Hatta polis araçlarını alkol dökerek yakmaya çalışmışlardır. Olayın olduğu akşam düzenlenen konser nedeni ile oradan çıkan kişiler ortaya çıkan fitnede önemli rol oynamıştır.

Meydana gelen hasarda polislerimiz yaralanmıştır, 1 emniyet otosu ve 1 halk otobüsü yanmıştır, 12 adet emniyet otosu kullanılamaz hale gelmiştir, emniyet merkezinin camları kırılmıştır. Şuan 53 kişi gözaltına alınmıştır. Biz hemen gerekli incelemelerin yapılması için görevlendirmeleri yaptık. İstihbaratın da içinde olduğu bir ekip gönderildi ve Bursa Valisi de olayı yakından takip etmiştir. Ben de hepsiyle görüştüm alınan tedbirleri gözden geçirdim. Güvenlikle ilgili kendi çalışmalarımızla ilgili arkadaşlarımızın nerelerde eksikler var onları değerlendirdik ve gereken tedbirler alınacak.

OLAYI ÇIKARTANLAR HAKKIN YASAL İŞLEMLER YAPILACAKTIR

Hiçbir siyasi ve ideolojik yönlendirme veya etkileme söz konusu değildir. Tamamen şoförler arası bir kavgadan yoğunlaşan bir olaydır. Olayı tamamen ticari ve çıkar gruplarının karşı karşıya gelmesi sonucu olmuş bir cehalet örneğidir. Malesef şunu açık söylemek gerek İnegöl'de spor grubunun amigo grubu önemli rolü olmuştur. Bu da bizim tespitlerimizden birisidir. İnegöl çok huzurlu ve güzel bir şehir. Buranın imajını böyle olumsuzlaştıranlara da müsade etmemek gerek. O polis merkezi önüne gelenlerin ifadeleri biz nasıl oldu da böyle bir olaya müdahil olduk şeklindedir. Böyle bir şey dediğim hiç kimsenin böyle bir tutumu olmamış şimdiye kadar. Etnik temele dayalı şimdiye kadar hiçbir şekilde karşı karşıya geliş söz konusu değil. Biz burada işvereni ile işçisi ile, tarım kesimi ile ve ülkemizin bütün illerinden gelenler ile et ve tırnak gibi çalışıyoruz kazanıyoruz hem şehrimiz kazanıyor hem biz kazanıyoruz diye kendileri de ifade ediyor. Bugünden itibaren İnegöl ilçemiz yine kardeşçe yaşanan ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan bir şehir olacak. İnegöl'de böyle bir potansiyel yok. Bundan sonrası ile ilgili de böyle bir potansiyel söz konusu değil.

Şu andan itibaren herşey normal, gözaltına alınanlar bugün hakim ve yargıya teslim ediliyor. Orada artık yargı karar verecek. Hepsi tespit edildi gözaltına alındı emniyet olarak biz görevimizi yaptık ve yargıya teslim ettik. Bu konularda halk oylaması süreci yaşıyoruz. Bu konuda da en küçük bir müsamahamız yok olamaz. Vatandaşlarımızın arasına nifak sokanlar en hassas noktamızdır. Ben tabi olaya karışanlar halkımızın huzurunu bozanlar hakkında yasal işlemler yapılacaktır. Bunlar gerekli cezalarını göreceklerdir. Kimsenin suç işleme ayrıcalığı olamaz. Hiç kimse de devletin yerine geçerek devleti koruyamaz. Herkes kanunlar önünde eşittir.

ETNİK MESELELERİ BÖYLE GÜNDEME GETİRMEK TERÖRE VE ÖRGÜTÜNE HİZMETTİR

Bütün güvenlik birimlerinin yaz boyunca izinleri kaldırılmıştır. Böyle bir ortamda bu tür olaylara asla müsamaha etmeyeceğiz. Vatandaşlarımızın birlik ve beraberliğini hedef alan hiçbir girişime de prim vermeyeceğiz, müsamaha göstermeyeceğiz. Kimler bu tahrikleri yaptı amaçlar nelerdir araştırılıyor. Güvenlik güçlerinin burada bir ihmali var mı onu da kendi içimizde değerlendiriyoruz. Bunlar ortaya konacak ve gerekenler yapılacak.

Türkiye'nin zenginliği bu farklılıklar. İnegöl'ün de zenginliği bu. Şimdi polis araçları tahrip edildi. Bunların bir kısmı emniyete hibelerdir. Bunlar değerlendiriliyor tabi. Bir yandan dün 4 şehit olan polisimizi uğurladık. Bir yandan birileri gelip burada polis araçlarını tahrip ediyor polis merkezini taşlıyor. Sonuçta bunların hepsi aynı şeye hizmet ederler. Ben bunu İnegöl'lülere mal etmiyorum.

Bir boyutu tekrar hatırlatmak istiyorum. Ülkemiz referandum sürecini şuanda yaşamaktadır. Anayasamızın değ3işikliği milletimize sorulacak. Bu süreçte insanlarımız da bunu tartışmaktadır. Ülkemizin her köşesinde çalışmalar devam etmektedir. Bu süreci baltalamak isteyenler bazı yerlerde kirli oyunlara başvurmaktadırlar. Anayasa değişikliği halk oylama sürecinde vatandaşlarımız bazı yerlerde kışkırtılmak istenebilir. Özellikle bu demokratik şölenimize gölge düşmesini isteyecektir biz buna müsade etmeyeceğiz. Birilerinin maşası olmayalım. Sağduyulu davranılması ve bu dayanışmanın sürekliliği büyük önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızın kışkırtıcı tavır ve söylemlerden kaçınmaları fevkalade önemlidir. Bu zamana kadar olduğu gibi bundan böyle de halkımızın birlik ve beraberliğini hedef almak isteyenlerin heveslerini kursaklarında bırakmaya devam edeceğiz.

SORUNUN TEMELİNDE ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDAKİ BAZI AKSAKLIKLARDA VAR

Basın işin içine girmeden görüntüleri verdi yaptı haberini. İnanın içine girseydi kim ne yaptı neden oldu diye içine girseydi çok farklı bir haber olurdu. Şimdi baktığımızda İnegöl'ü baştan sona etnik kimliklerle ayrıştırma yaparak haberleştirme. Burada İnegöllülerde bunu biliyor. Yerel basın bunu çok iyi biliyor. Kahvehane basıldı gibi haberler yapıldı. Tamamen yanlış hiç ilgisi olmayan haberler bunlar. Valimiz burada. Bütün gelişmeler ile basın bilgilendiriliyor. Hele böyle hassas konularda haber verirken rica ediyorum biraz daha reyting kaygısına düşmeden, aman ilk ben vereyim derken yanıltıcı bilgi verirsiniz. En iyi haber doğru haberdir sizler daha iyi biliyorsunuz. Ama biraz daha bu tür toplumsal olaylarda bunun sonucunun ne olacağını da değerlendirmek durumundayız. Ben o konudaki çabalarınızı biliyorum ama bu konuda en azından şu andan itibaren İnegöl'ün bu imajını düzeltelim. İnegöl'ün burada payı yoktur. Ben size kimin yaptığını bile söyledim. Çıkmış biri yalan slogan atmış bunlarla verelim ama sonunda da bunun etnik bir karşılaşma olmadığını da verelim. Belediye taşlanıyor onu da öğrendim. Burada bir huzur var ve İnegöllüler burada en çok üzülenler. Olayın başlamasında ve gelişmesinde hiçbir siyasi ve ideolojik yönlendirme yok.

O GÖRÜNTÜ İÇİN NE DEDİ?

Bakan Atalay Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan bir komutan ile biraraya geldiği görüntüler üzerine sorulan soruya 'Söylediğiniz konu tamamen bir hukuk olayıdır. Yargının bir kararı vardır. Burada iki grup vardır. Bir sivil grup vardır bir de muvazzaf grup vardır. Sivil grupla ilgili yargı emniyetten talepte bulundu. Adli görev olarak. Muvazzaflar ile ilgili olarak da merkez komutanlığının görevidir. Görüntülerde hem yakalama emri var hem beraberler denmek isteniyor ama muvazzaflarla ilgili o yargı kararını yerine getirmek görevi merkez komutanlığınındır. Sivillerle ilgili kısım ise İstanbul Emniyeti bu konuda yapması gerekenleri yapıyor.