Ato Sahte Gıda Üreticilerine Ceza Yağdıracak Ankara

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda maddeleri üzerinde yaptığı denetimlerin sonuçlarını ürün bazında açıklayıp, marka ve üreticilerini gizlemesinin, vatandaşların bütün ürünlere kuşkuyla bakmasına yol açtığını öne sürerek, 'Bu durum dürüst çalışan üreticiyi, esnafı ve tüccarı da olumsuz etkiliyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda maddeleri üzerinde yaptığı denetimlerin sonuçlarını ürün bazında açıklayıp, marka ve üreticilerini gizlemesinin, vatandaşların bütün ürünlere kuşkuyla bakmasına yol açtığını öne sürerek, 'Bu durum dürüst çalışan üreticiyi, esnafı ve tüccarı da olumsuz etkiliyor. Bu yüzden Bakanlığın bu ürünlerin markasını, üreticisini, satıcısını kamuoyuna açıklamasını istiyoruz' dedi.
Aygün, yazılı açıklamasında, tüketiciler ile dürüst çalışan esnaf ve tüccarı korumak amacıyla sahte ve sağlığa aykırı gıda üreten ve satanların Odaları tarafından cezalandırılacağını ifade ederek, halkın sağlığını tehdit edenlere göz yummayacaklarını ve aralarında barındırmayacaklarını bildirdi.
ATO Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı denetim ve analizlerde 1186 gıda ürününde olumsuzluk tespit edildiğini ve bu ürünlerin sahiplerine Bakanlığın 6,5 milyon lira idari para cezası uyguladığını hatırlattı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e bir mektup gönderen Aygün, söz konusu olumsuz gıdaları üretenlerin ve satanların, odaları tarafından da cezalandırılabilmesi için bu ürünlerin markalarını, üreticisi şirket ve şahıslarla satıcılarının isimlerini talep etti.

-BÜTÜN SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENİYOR-

Aygün, Bakanlığın gıda denetimi programı kapsamında gerçekleştirdiği analizlerde ortaya çıkan olumsuz örneklerin, en başta mesleki etik kurallara uygun üretim ve ticaret yapan Oda üyelerini rahatsız ettiğini belirtti. Bu olumsuz örnekler nedeniyle tüketicilerin haklı olarak sergilediği güvensiz ve çekinceli yaklaşımın tüm ticaret erbabını olumsuz etkilediğini ifade eden Aygün, şunları söyledi:
'Analiz sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasının ardından, tarafımıza, hem tüketicilerimizden hem de üyelerimizden sahte ve sağlığa zararlı gıda üreten markaların açıklanması ve cezalandırılması yönünde yoğun talepler gelmektedir. Bakanlığın açıklamasında pekmezlerin yüzde 34'ünün, balın yüzde 17'sinin, kanatlı etinin yüzde 18'inin standartlara uymadığı belirtiliyor. İncir ezmesinde, ballı çerezde, kırmızı pul biberde, Antep fıstığında aflatoksin olduğu belirtiliyor. Dondurmada, beyaz peynirde, tavuk ve hindi gibi etlerde mikrobiyolojik uyumsuzluk olduğu kaydediliyor. Kuru kayısı, ayçiçeği yağı, kızartma yağları, şeker ve şekerlemeler, süt ürünleri, hazır yemekler, tuz, kırmızı et ve et ürünleri, kuru incir, sade yoğurt, zeytinyağı, taze ıspanak, yöresel peynir, ekmek, mısır, elma suyu, kuruyemiş, fındık, lokum ve helva gibi ürünlerde çeşitli olumsuzluklar bulunduğu belirtiliyor. Peki ama, hangi pekmez, hangi bal, hangi incir ezmesi, hangi peynir sorunlu? Sorunlu gıda maddelerinin markası ne; üreticisi, satıcısı kim? Markası, üreticisi, satıcısı bilinmediği için vatandaş bu ürünlerin tümünden uzak duruyor. Vatandaş sağlığından endişe ettiği için bunları yiyemez hale geldi. Bu durum bütün esnafın, tüccarın satışlarını olumsuz etkiliyor. Satışları azaltıyor.'
Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı, sorunlu ürünlerin markalarını, üreticilerini ve satıcılarını kamuoyuna açıklayarak dürüst çalışan, standartlara uygun üretim ve satış yapanları koruması gerektiğini kaydetti. Odaların da bu tür sağlığa aykırı ürün üreten ve satanlara seyirci kalamayacağını ifade eden Aygün, TOBB Yasası'nın da bu tür suçluların cezalandırmaları konusunda Odalara görev verdiğini bildirdi.
28.07.2010 10:59:33