UMEM 5 yılda 1 milyon işsize iş imkanı sağlayacak

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Niğde İl Müdürü Mustafa Toköz, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesi ile yılda 200 bin, 5 yılda 1 milyon i

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Niğde İl Müdürü Mustafa Toköz, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesi ile yılda 200 bin, 5 yılda 1 milyon işsizin iş sahibi yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Toköz, yaptığı açıklamada, UMEM'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliği ile geliştirildiğini belirtti.

Toköz sayılan kurumlar arasında yapılan protokol ile Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne (EÖTGM) bağlı 81 ilde faaliyet gösteren okullar arasından İş-Kur ile birlikte seçilmiş 111 okulun makine ara-gereç ve donanım bakımından desteklenip, İş-Kur'a kayıtlı işsizler arasından sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, TOBB üyesi işyerlerinde istihdamlarının sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Proje ile ilgili kurumların protokol gereği belli oranlarda sorumluluk ve yükümlülüklerinin bulunduğuna işaret eden İş-Kur İl Müdürü Mustafa Toköz, projenin amaçları hakkında da bilgi verdi. Projenin birinci amacının işverenlerin taleplerine uygun olarak işsizlerin teorik ve temel uygulama eğitimleri ile işyeri stajından geçirilerek istihdamının sağlanması olduğunu vurguladı. Toköz, "Okulların donanım ihtiyaçlarının giderilmesiyle bir yıl içerisinde 'kapasitenin tam olarak kullanmı' halinde 9 bin 858 kurs düzenlenebilecek ve bu kurslardan 197 bin 160 kişi yararlanacaktır. Bu bağlamda her yıl yaklaşık 200 bin, 5 yılda 1 milyon işsiz işe yerleştirilecektir." dedi.

İşletmelerde nitelikli işgücü istihdam imkanlarının artışının ülke sanayinin rekabet gücünü de olumlu etkileyeceğine vurgu yapan Toköz, yerli ve yabancı müteşebbislerin yatırım kararları üzerinde de belirleyici olacağını söyledi.